CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TBMM'de bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulunuyor. CHP lideri çok sert başlayan konuşmasında, "Bu soygun düzenine son vereceğiz, 5'li çetenin çocuklarımızın geleceğini tehdit eden bu ödemelerini iptal edecek, haksız kazançlarını kamulaştıracağız" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşma sırasında AKP'lilere verdiği yanıt sonrası CHP grubu, Kılıçdaroğlu'nu ayakta alkışladı.

Konuşma sırasında AKP sıralarından cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili gelen "Aday ol" seslerine "Benim aday olup olamayacağımı size kim söyledi" sözleri CHP grubunu ayağa kaldırdı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

“Sağlıkçılar 24 saat çalıştılar. Çocuklarını bile görmediler. Sağlıkçıların başarısını hep beraber alkışladık. Sağlıkçıların önüne hastaları gönderen kimdi? Önlemi almayan kimdi? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yanlış, eksik bilgileri veren kimdir? Saygın bir devlet vatandaşlarına yalan söylemez. Hangi gerekçeyle vatandaşları toplayıp kafalarına çay attınız? Doktorların başarısını kendinize mal etmeyiniz. Sağlıkçıların tamamı devlet memurudur. Yapmamız gereken bütün sağlıkçıları alkışlamaktır. Birer aylık ikramiye vermediniz.

156 ülkeye yardım yaptınız. Şu soruyu sormadınız mı: 5 tane maskeyi dağıtmak için kendi içinizde tartıştınız. Biz dağıtmak istedik. Vay CHP'li belediyeler nasıl dağıtır? Söyledik, herkese eşit davranacağız. CHP'li belediyeler yardım kampanyası açtılar banka hesaplarına el koydunuz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllarca devam ettirdiği aşevi var. Banka hesabında biriken paralara el koydunuz. Bu insanlık dışı bir şey, Bu hesaba el koydunuz diyemediniz. Bu bütçe ne bütçesi Allah aşkına. Bu bütçe haramzadelerin bütçesidir. Niye yetkiler bir kişide bağlandı? Orta vadeli program yayınlandı mı? Yayınlanmadı. Sordunuz mu niye zamanında yayınlanmadı? Kim engel oldu? Tek başınasınız. Yasağın bile gereğini yerine getiremiyorsunuz. Siz yine elinizi kaldırıyorsunuz? Kanun çıkardık ya.”

"MERKEZ BANKASI'NIN KASASI EKSİ 47 MİLYAR DOLAR"

Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Hangi yürütme organı olursa olsun Anayasa'nın gereğini yapmak zorunda.

Tüyü bitmemiş yetimin hakkına sahip çıkmak zorundayız. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını bir kenara bıraktınız. Dolar lordlarının arkasında kale gibi durmaya başladınız.

Merkez bankasının kasası eksi 47 milyar dolar. Kim bu ülkeyi bu hale getirdi? Yani bu çocuklarımızın ödeyeceği para. 128 milyar doları araştırmayın, eksi 47 milyar doları araştırmayın. Kanaryalar ne kadar yaşar diye önerge verin. Kanaryaları öğrenelim.”

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle: 

- Bir ülkenin milli olduğu parasından anlaşılır, şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin bankalarında mevduatın yüzde 56,3’ü Amerikan doları ile. Bu nasıl bir millilik?

- Erdoğan dedi ki "Fabrikanın satışı söz konusu değil"; doğru, satışı olmadı, peşkeş çekildi.

- 156 ülkeye yardım yaptık diyorlar, iktidar 5 maskeyi dağıtmak için aylarca kendi arasında tartıştı. Sonra biz dağıtalım dedik, CHP’li belediyeleri engellemeye kalktılar. Korona virüs ile uğraşacaklarına CHP’li belediyelerle uğraştılar. Vicdan sahibi bir Allah’ın kulu çıkıp da bunlar yanlıştır dedi mi. Aşevlerinin hesabına el koymayın, insanlar oradan yemek yiyor diyemediniz.

- Ben bu bütçeden hesap sormayacağım, benim bildiği m bütçe Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanır, daha sonra konunun yetkilileri ve basın tarafından oturulup konuşulur. Böyle bir toplantı oldu mu? Maliye Bakanı kim Allah aşkına. Maliye Bakanı neden açıklama yapmıyor. Bakın değerli arkadaşlar, işçiye, çiftçiye ne getiriyor bu bütçe? Bu bütçe faiz bütçesidir, bu bütçe haramzadelerin bütçesidir. İnanarak söylüyorum bu bütçe, haramzadelere hizmet bütçesidir.

- Arkadaşlar, sizin saygıdeğer Genel Başkanınız çıkıp milletin önüne ‘Ey Kılıçdaroğlu, burada milletin cebinden 5 kuruş para çıkmayacak dedi mi’ şimdi milletin cebinden milyon dolarla çıkıyor. Her söylediğim cümle doğrudur. Genel başkanlar veriye dayalı konuşmalıdır. Aklını kiraya verenler, gerçekleri göremezler. Bakınız yerli ve milliyim diyordunuz gayri milli bir ittifak. İhaleyi alan kim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Neden Amerikan doları ile ihale yaptınız. Haydi diyelim kabul ettik, itiraz organı Londra Mahkemeleri… Sizin yerli ve milli anlayışınızın bu mu. 5’li çete denilen gruba Türk lirası eridikçe kur farkı ödüyorsunuz. Sayıştay raporlarına göre 69 milyona yakın kur farkı ödendi.

- Esnafa, kahveciye dükkânı kapat dediniz, esnafa ne verdiniz. Borç verdiniz. Sonra da gırtlağına bineceksiniz borç ver diye. Ama buradan bütün vatandaşlarıma sesleniyorum. İktidar olacağız ve bu 5’li çetenin soygunlarına son vereceğiz ve bütün kaynaklarımızı bu 5’li çeteden kurtaracağız.

- Esnafa manava değil, 500 milyar lirayı Katar’a verdiniz. Maçların yayınlanma hakkını Katar’a verdiniz. Dolar aldı başını gitti, ben anlaşmaya uymuyorum dedi. Binlerce esnafa bir kuruş para vermediniz, bir Katarlı firmaya tek sefer 90 milyon dolar indirim yaptınız. Anlaşma var, o parayı vermesi gerekiyor. Sadece bu mu, hayır. Dolar üzerinden de değil Türk lirasına çevirin ve sabitleyin dediler, onu da yaptılar. Bana söyler misiniz Allah aşkına, bir firmaya bunu yapıyorsunuz, işçiye de günlük 38 lira ile krallar gibi yaşa diyorsunuz. Çiftçinin malına göz konuldu. Her yıl bütçeden milli gelirin yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilmesi gerekiyor ama verilmiyor. Türkiye’nin milli geliri var ve açar bakarsanız, çiftçinin bu iktidardan 210 milyar lira alacağı var.

- Çiftçinin geçinebileceği mallara el koydunuz. Esnaf, çiftçi bu durumda, çöplerden kağıt toplayan vatandaşlar var ama sizlerden bazıları. Ama onların bazıları ve bazı adamları, bir maaş değil, iki maaş değil, üç değil, beş maaş alıyorlar. Bu kadar işsizlik varken bir kişinin 5 maaş almasını vicdanınız kabul ediyor mu? Ahlak, vicdan kabul eder mi bunu?

- Tank Palet fabrikası bu ülkenin namusudur. Dünyanın hangi ülkesi Tank Palet fabrikasını başkasına teslim etmiştir. 128 milyar dolar kimlere sattınız diye soruyoruz. 1 dolar bile olsa bu memleketin namusu var orada. Bu ülkenin sırları var orada. Ethem Sancak’ın hangi tank yapma işi var bana söyler misiniz? Tank Palet’in Katarlı yatırımcılara satışı gibi bir şey söz konusu değil diyor Erdoğan, doğruya doğru. Bir kuruş bile alınmadı, bedavaya verildi orası. Özelleştirmedik diyor, kendi imzaladığını okumamış belli ki.

DEVLET BAHÇELİ’DEN İLK TEPKİ

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına ilk tepki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bütçe konuşmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun bütçe konuşmasına ilişkin açıklama yapan Bahçeli "Çok müjdeli bir konuşma oldu, zillet ittifakının Cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğu anlaşıldı." dedi.

Bütçe konuşmasının büyük bir bölümünde iktidarı eleştiren CHP lideri, Kendisine 'Aday ol' diyen AK Parti milletvekillerine, "Benim aday olup olmayacağımı size kim söyledi?" karşılığını vermişti.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN YANIT VERDİ

CHP liderinin “5 maaş alıyor” iddiasına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yanıt verdi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TBMM bütçe görüşmelerinde konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yönelik 'şahsımla ilgili asılsız değerlendirmelerde bulunmuştur' açıklamasını yaptı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM bütçe konuşmasında bir kez daha şahsımla ilgili asılsız değerlendirmelerde bulunmuştur" dedi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM bütçe konuşmasında bir kez daha şahsımla ilgili asılsız değerlendirmelerde bulunmuştur. Diğer değerlendirmeleri arasında sözü edilmez ama yine de kayıt düşmek istedim."