Hayrettin Karaman,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve  Bakan Nebati’yi kızdıracak açıklamalarda bulunurken AK Parti  ekonomi yönetiminin açıkladığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin faiz olduğunu ifade etti.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman bugünkü kölesinde  Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti ekonomi yönetimi  GES’i açıklarken faiz kelimesini kullanmasa da Hayrettin Karaman açıklanan sistemin bir faiz düzeni olduğunu açıkladı.

GES NEDEN FAİZ

GES’in neden faiz olduğunu yazısında anlatan Karamollaoğlu şu gerekçeleri sıraladı:

“Çünkü açıklamada altını çizdiğim iki nitelik işlemi faizle borç şekline sokmaktadır:
  1.  “Devlet iç borçlanma senedi”,
  2. “Kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi”
GES NASIL HELAL OLABİLİR?

Karaman ayrıca bu sistemin helal olabilmesi için gerekli şartları da sıraladı.

GES’ten kazanılan paranın helal olabilmesi için senetlerin “hisse senedi”, “ortaklık senedi” olması gerektiğini öne süren Karaman, “Yani gelir hangi kaynaktan geliyorsa senet sahibi o kaynağa ortak olacaktır ki, onun gelirini alabilsin. Devletin böyle bir gelir kalemine ihtiyacı varsa ve halka da tasarrufu teşvik etmek istiyorsa şu formülü uygulayabilir:

Gelir getiren devlet malının mülkiyetini senetlere bölerek belli bir süre için halka açar, bu senetleri satın alanlar o mala ortak olurlar, devlet de ihtiyaç duyduğu parayı elde eder, malı yine devletin ilgili bir birimi veya kuruluşu yönetir, hâsıl olan kâr, sözleşmedeki orana göre senet sahiplerine dağıtılır.” Süre dolunca devlet, senetlerin bedelini ödeyerek malı geri alır. Kâr garanti edilemez.” İfadelerini kullandı