Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, Millî Gazete’ye konuştu. Engelliler Haftası kapsamında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Çatalbaş, hükümet ve toplumdan beklentilerini dile getirdi. Çatalbaş, en önemli sorunlarından birinin eve giren kişi başı gelir hususu olduğunu söyledi. Günümüz dünyasında insanların ferdileştiğini kaydeden Çatalbaş, “Toplam gelir bölü kişi sayısı” formülünün uygulanmasını istemediklerini söyledi ve, “Engelli ve engelliye bakanın kendisi baz alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ YAKINLARI SGK KAPSAMINA ALINSIN”

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Çatalbaş, engellilerin çözüm bekleyen birçok sorunu olduğunu kaydetti. Çatalbaş, “Ağır engellilere bakanlar genelde bayanlar oluyor ve engelli birey vefat edince ortada kalıyorlar. Evde bakım gibi engelli yardım aylıkları da kesiliyor. En büyük sorunlardan biri budur. Engelli yakınları SGK kapsamına alınmalıdır” dedi.

“ÇEVRE KOŞULLARI ENGELLİLERE GÖRE DİZAYN EDİLMELİ”

Engellilerin rapor alım noktasında da sıkıntı yaşadıklarını belirten Hasan Çatalbaş, “Daha önce %40, 50, 60 gibi oranda engelli olan bireyler şu anda engelli sayılmıyor. Burada büyük bir problem var. Ağır engelli raporu çok nadir veriliyor” diye konuştu. Çatalbaş, sözlerine, “Çevre koşulları engellilere göre dizayn edilmedi. Bu durumun çözülmesini de rica ediyoruz” ifadelerini de ekledi.

“YASAL VE SOSYAL ZEMİN KURULMALI”

Memur-Sen Engelliler Komisyonu, engelli kamu görevlilerinin sorunlarına dikkat çekti. Konu ile ilgili basın toplantısında açıklamalarda bulunan Eşref Karaaslan, kamuda ve sosyal hayatta engellilerin çektiği sorunların çözülmesi gerektiğini kaydetti. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen basın açıklamasında, engellilerin kamuda yaşamış olduğu sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili talepler sıralandı.

ÇALIŞMALARIMIZIN MEYVESİ OLAN BİRÇOK KAZANIMA İMZA ATTIK

2013 yılından bu yana Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Komisyon Başkanı Eşref Karaaslan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle engellilerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta toplumsal farkındalığı ve fırsat eşitliğini oluşturacak yasal ve sosyal zeminin kurulması gerektiğini vurguladı. Özelde ve kamuda görev yapan engelli çalışanların hakları için mücadele ettikleri belirterek, “Bugüne kadar insan merkezli sendikacılık anlayışını merkeze alan ve kamuda 66 bini aşkın kadrolu engelli memur arkadaşımızın görev almasında alın teri bulunan Memur-Sen’imizin çalışmalarının meyvesi olan birçok kazanıma imza attık. Engellilerimizin kendilerini toplumdan soyutlamadıkları, aksine hayatın tam da merkezinde gördükleri, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmelerinin gayreti içerisinde olmaya; bunun içinde engellilerin sorunlarını her platformda dile getirmeye ve kazanımlarını artırmaya devam edeceğiz” dedi.

“KAMUYA ATANMAYI BEKLEYEN ENGELLİLER İÇİN KONTENJAN AÇILMALI”

“Bugün ülkemizde engelli bireylerin bakan yardımcılığı, müdürlük, başkanlık gibi önemli kadrolarda görev alması sayısal olarak yetersiz olmasına karşın önemli bir izlek oluşturmaktadır. Bununla birlikte 10 milyonu aşan engelli vatandaşın olduğu ülkemizde atılması gereken çok daha fazla adımın olduğunu da eklemek istiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Karaaslan, imtiyaz değil adalet istediklerinin altını çizdi. 

Karaaslan, engellilerin taleplerini şöyle sıraladı:

- Engelli kadroları üzerinden yapılan atamalarda ek ödemelerin 20 puan artırımlı olması.

- Ailesinde bakıma muhtaç engelli bulunan çalışanlarımıza istemeleri halinde günlük ve haftalık çalışma sürelerinin yarı zamanlı çalışma hakkı verilmesi.

- Eğitim kurumlarında engelli bireyin engeline göre (görme, işitme, fiziki ve zihinsel vb.) eğitim altyapısının oluşturularak eğitim olanaklarının artırılmasının sağlanması.

- Engelli kamu görevlilerinin derece artışının 2 yılda bir yapılması, ilaveten her 5 yılda ilave bir derece verilmesi.

- Engeli nedeniyle erken veyahut malulen emekli olan kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığı tutarı ile emekli ikramiyesinin, en az 25 yıl üzerinden esas alınarak hesaplanması ve ödenmesi.

- Kamuya atanmayı bekleyen binlerce engelli vatandaşımız için de ivedilikle kontenjan açılarak daha fazla istihdamın sağlanması.

Milli Gazete: Ali Ekber / Ankara