Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Türk Yahudi Toplumu ve İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı üyelerini kabul etti. Erdoğan'ın gündeminde Türkiye-İsrail ilişkileri vardı. Yahudiler'e özgü Arvit duasında ise Cumhurbaşkanını kutsama duası okundu.

Türk Yahudi Toplumu yönetimi ve Türkiye Hahambaşılığı himaye ve davetinde İslam Ülkeleri Hahamları İttifakının (Alliance of Rabbis in Islamic States – ARIS) ilk toplantısında ondan fazla ülkenin hahamları bir araya geldi. Konuklar, Türkiye Hahambaşı Rav Haleva himayesinde, Rusya Hahambaşısı Haham Berel Lazar da dahil olmak üzere diğer önde gelen yetkililerinin katılımıyla, Müslüman dünyasında Yahudi yaşamıyla ilgili konuşmak için toplandı.

2019 yılında kurulan İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı, 14 ülkedeki hahamlar aracılığıyla, İslam dünyasındaki Yahudi yaşamını zenginleştirmek amacını taşıyor. Gerçekleşen toplantı da Kazakistan’dan Azerbaycan’a, Uganda’dan Nijerya’ya kadar çok geniş bir coğrafyada 100 binden fazla Yahudi’yi temsil eden haham ve baş hahamların katılımıyla gerçekleşti.

Yahudiler ve Müslümanlar arasındaki ilişkileri normalleştirmenin küresel anlamda stratejik çıkar sağlayacağı düşüncesine dayanan ARIS Zirvesi’nde, dinler arası ilişkilere, Müslümanlar ile Yahudiler arasındaki tarihi ve derin ilişkilere de değinildi.

KÜLLİYE’DE DAVET VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Türk Yahudi Toplumu ve İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı üyelerini kabul etti. Erdoğan'ın gündeminde Türkiye-İsrail ilişkileri vardı. Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme sürecine değinen Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerinin bölgenin istikrarı ve güvenliği açısından hayati olduğunu söyledi.

Zirveye katılan tüm yabancı hahambaşı ve hahamların yanı sıra Türk Yahudi Toplumunun da kalabalık bir heyetle yer aldığı Külliye’deki kabulde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

ARVİT VE KUTSAMA DUALARI OKUNDU

Külliyede ayrıca David Sevi tarafından Arvit duası ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye için kutsama duası okundu.

Beştepe'ye giden hahamlardan Erdoğan'a kutsama duası | soL haber

Okunan kutsama duasında şu ifadeler yer aldı:

"Tanrı, yüce Devletimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Başkanı Ulu Efendimiz Erdoğan’ı korusun, boy verdirsin, yardım etsin, üstlere taşısın, şanını yüceltsin"

ARVİT VE KUTSAMA DUALARI NEDİR

Arvit duası, Museviler’de sabah, ikindi ve akşam okunması farz olan dualardan akşam okunana verilen isim. Arvit duasını okuyabilmek için ergenliğe girmiş 10 Musevi erkeğin olması gerekiyor. Külliye’de gerçekleşen Arvit duasında aslında bayram ve düğünlerde okunan devlet liderini kutsama duası olan Anoten ya da Ha-noten duası okundu.

Anoten ya da Ha-noten Türkiye Yahudileri tarafından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı kutsama duasıdır. Anoten Duası, 15. yüzyıldan sonra İspanya'dan kaçan Sefarad Yahudileri'ne kapılarını açan Osmanlı Devleti'ne bir şükran ve medyunluk (borç) duygusu içinde yazılmış bir duadır.

ERDOĞAN'A ŞAMDAN HEDİYE EDİLDİ

Görüşme ve dualar sonrası Türk Yahudi Toplumu yönetimi ve Türkiye Hahambaşılığı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 8'li şamdan hediye edildi. Musevilik'te "Menora" denen 7 ve 9 kollu şamdanlar dini ritüellerde kullanılır.

Talha Özmen