Deva partisi olarak öncelikli amacımız “doğanın dengesini bozmadan yaşama idealini ” aşılamaktır. Dolayısıyla; diğer parti programlarında tabiri caizse ‘dekorasyon amaçlı’ yer alan çevre ve doğa politikaları, Demokrasi ve Atılım Partisiyle ayakları yere basan ve uygulanabilir projeler haline gelmektedir.

Çünkü biz biliyoruz ki ülkemiz için adalet, demokrasi ve ekonomi sorunları ne kadar önemliyse çevre ve doğa sorunları da aynı önceliğe sahiptir.

Eğitim hayatımda saygıdeğer bir hocamın bizlere öğütlediği şu sözleri hepimiz için dikkate değer nitelikte; ’yapılarınızı inşa ederken doğanın önüne geçmeyin, unutmayın doğa ondan aldıklarınızı eninde sonunda sizden alır’ bugün yaşadığımız seller, orman yangınları gibi doğal afetler maalesef ki bu söylemi doğruluyor. İnsan doğa dengesini bozarsa sonuçları çok ağır oluyor. Sanayileşmenin sonucu olarak yeşil alanların hızla tüketilmesi alışkanlığının ne kadar hatalı olduğu son zamanlarda neredeyse tüm ülkeler tarafından kabul edilmektedir. Artık açık açık gelecek neslimize yaşanılabilir bir dünyanın kalmaması olasılığı da sıkça gündeme gelmektedir. Bunun sonucu olarak başka gezegenlerde hayat olup olmadığı araştırmalarına ciddi önem verildiğini görüyoruz. Bu yüzden de sürdürülebilirliğin önemi her geçen gün artmaktadır.

Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruması ilkeleri çerçevesinde gelecek neslimize yaşanılabilir kaliteli bir doğa misyonu ile partimiz doğa hakları ve çevre politikaları başkanlığı şehrimizin sorunlarına çözümler sunmayı hedeflemektedir.

Sürdürülebilir yeşil kent; birçok şehrin önceliklerinden olan bir hedeftir. Peki neden bu kadar önemlidir, sürdürülebilirlik nedir? kaynaklarımızın sınırlı olmasıyla yaygın olarak yenilebilir enerjinin kullanımının şehirlerinin kendi kendine yetebilmek ve ‘girdi’ olan kaynakların ‘çıktısını’ yok etmeden tekrar kullanmasıyla çevre dostu şehir imarı demektir. Peki bizim şehrimiz Kayseri bunun neresindedir? Birçok yeniliğe öncülük eden marka şehirlerden olan Kayseri içinde umut vadeden güzel adımlar atılmıştır. Fakat yapılan yeniliklerin yeşil kent olma adına sürdürülebilirliğin tam anlamıyla gerçekleştirilip üzerinde daha fazla durulması gerektiği açıkça görülüyor. Örneğin yeşillendirme adına yapılan çimlendirme işine ağırlık vermek bozkır şehri için kısa ömürlü olup sürekli yenilenmesi gibi ekstra performans gerektirmektedir. Yerel yönetimler içinde ekstra harcama demektir. Bunun yerine Peyzaj alanlarında çim ekimi kademeli olarak azaltılıp, çalılar, yerel ağaçlar ve sarmaşık bitkileriyle ikame ederek karbon yutak alanlarını genişletme çalışmaları yapılması daha yerinde olur.

Ayrıca şehrimizde yapılan tarımdan, yetiştirilen bitkilerden, daha iyi verim alınması ve coğrafyasına uygun olması adına; tüm arazilerin meraların taraması yapılıp ‘bitki sağlamlık bölge haritası’ çıkarılması çiftçilerimizin ve bitki yetiştiricilerinin yararına olacak, sadece kanaat, gözlem ve tecrübeye dayanarak yaptıkları tarımda devletin yol gösterici çalışmasıyla ile elde ettikleri kazanç da artacak, kalkınma daha hızlı olacaktır. Şehrimizde yaygın olarak tarımı yapılan pancarın, arpanın, buğdayın ve daha birçok meyvenin, bitkinin en verimli yetiştiği köyler ilçeler belirlenip haritalandırılması çiftçilerimize yeni tarıma başlayacak insanımıza rehber olacaktır. Bu noktada kentimizin ilgili kuruluşlarının çalışmaları çeşitlendirilmeli ve desteklenmelidir.

Mekansal planlar yapı yönetmeliğine göre yeşil alan sayılan çocuk parkları oyun alanlarının çocuk oyuncak araç ve gereç alanlarının yeşil alandan daha fazla olmaması gerekir. Yeşil ile iç içe olmakla doğada sosyalleşme sağlanarak doğa ve çevre bilinci, kültürü oluşturmak amaçlanmalıdır. Özellikle eğitim kurumları konut yapılarının olduğu yerlerde değil doğa ile özdeş alanlarda olmalıdır. Kayseri de orman alanları oranının %8 olduğuna dikkat edilirse yapılacak çok işimiz var demektir. Ağaçlandırma işi süreklilik kazanmalı birçok ülkede okullarda dönem sonu zorunlu olan ağaçlandırma çalışmaları süreklilik arz eden güzel bir uygulama olarak yapılabilir.

Bunlara ek olarak hava kirliliği, çevre sorunları atık su, yağmur suyu ayrıştırma geri dönüşümde toprağa zarar vermeme gibi birçok şehir imar parametrelerine yönelik çalışmalar yapılmalı daha çok konuşulmalı gündemde yer verilmelidir. Yerel yönetimlerde yeşil değişim şarttır. hali hazırda titiz bir çalışmanın sonucu oluşturulan eylem planlarımızın Kayseri’ye uyarlanması şehrimize deva olacaktır.

Güler YILDIRIM

DEVA Partisi Kayseri Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı