İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU

BAŞKANLIĞINA

Türkiye'nin sınır kapılarını Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilere açtığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, şu değerlendirmede bulunmuştur: "Türkiye'nin yeni mülteci baskısını taşıyamayacağını, Türkiye'nin kapasitesinin artık dolduğunu söylemiştik. Dolayısıyla oluşan tazyik artık Türkiye tarafında tutulamıyor. Yapılan saldırılar neticesinde hem Türkiye içerisindekiler Avrupa'ya doğru hareketleniyor, hem de Suriye topraklarından Türkiye'ye doğru bir hareketlenme var. Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz."

Sayın Ömer Çelik’in yaptığı bu açıklama sonrasında ülkemizdeki Suriyeliler başta olmak üzere pek çok farklı milletten insanlar kara ve deniz yoluyla Yunanistan’a (Avrupa Ülkelerine) geçmeye çalışmaktadır. Bu geçişler insan hayatını riske sokmaktadır. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütünün yayınladığı rakamlara göre: Sadece Akdeniz’de Boğularak Ölen Mülteci Sayısı şu şekildedir:

2014 yılı: 3 bin 279 kişi

2015 yılı: 3 bin 771 kişi

2016 yılı: 3 bin 521 kişi

2017 yılı: 2 bin 993 kişi

2018 yılı: 2 bin 275 kişi

Bu rakamlar ortadayken Mültecileri artık tutamıyoruz bu sebeple gelişi güzel gitmelerine izin vereceğiz demek bu insanları ölüme göndermekle eşdeğerdir. Geri göndermeme ilkesi sadece gidilecek ülkenin güvenli olmasını değil geri gönderme esnasında bu insanların başına gelecek her türlü tehdidi de gözönünde bulundurmayı gerektirir. Bir an önce olabilecek sonuçlar düşünülmeli ve aklı selim hâkim olmalıdır. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçemeyeceği temel bir sorumluluğudur. Canlı Yayınlanan TV Programlarında insanların Ege’den botlarla gidiş görüntülerini seyrettirmek güvensiz yolla gidişleri cesaretlendirmek insan hakları bakış açısıyla örtüşmemektedir.

Bu bağlamda, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun ve Göç ve Uyum Alt Komisyonunun acilen toplantı yapmasını, imzaladığımız uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Göç İdaresi başta olmak üzere ilgili kurumlardan son durumla ilgili bilgi talep edilmesini arz ve talep ederim. 28.02.2020