Değerli Basın Emekçileri;  Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu Burdur da Bedelli Askerlik yapan bir E in kendisine ilettiği iddiaları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a soru önergesi ve TBMM İnsan Haklarını Komisyonuna dilekçe vererek TBMM Gündemine taşımıştır!. Kolaylıklar dileriz...

Dr. Gergerlioğlu:

Tarafıma iletilen mektupta: “ Vekilim ben geçen hafta Burdur’da bedelli askerlik yaptım. Biz teslim olduktan 10 gün sonra duş alabildik. Bizim koğuşta uyuz vakası çıktı şartlar çok kötüydü. Sabah 4.30 da duşa gidiyorduk. Tabi sadece bizim bölükte 500 asker vardı sıcak su sadece 5 veya 10 dakika akardı ve kışın sabahında 4.30 da saatlerce sırada beklerdik yatak örtüleri sapsarı olmuştu pislikten sadece senden öncekinin yatak örtüsünü alıp yıkıyorlar sana tekrar geri veriyorlar ve defalarca şartlardan dolayı firar eden oldu. Alay Komutanı herkese eşit davranmıyordu. Çünkü orada MHP li bir vekilin yeğenine bile farklı davranırdılar ama Teğmenlerimiz iyiydi Allah var. Onların hakkını yiyemem ama Alay Komutanı herkese eşit değildi. Yani kısacası vekilim Burdur’da askerlik yapana Allah yardımcı olsun sabır versin!” iddiaları yer almıştır.

Bu bağlamda;

  1. Tarafıma iletilen iddialar doğru mudur? Bu iddialar hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Açılmış soruşturma varsa hangi aşamadadır?
  2. Burdur da askerlerin hastalık neticesinde çok zor şartlarda olduğu iddiası doğru mudur? Bu şekilde uyuz hastalığının görüldüğü başka kışlalar mevcut mudur?
  3. Askerlere sıcak suyun sadece sabaha yakın 4.30 da verilmesinin sebebi nedir?
  4. Hijyene dikkat edilmediği ve bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa sorumlular hakkında açılmış soruşturma var mıdır?
  5. Burdur da şartlar dolayısıyla firar eden askerlerin olduğu iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa şu ana kadar firar eden asker sayısı kaçtır?
  6. Bir milletvekilinin yeğenine farklı muamele yapıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa askerlerin arasında ayrımcılık yapan rütbeliler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır?
  7. Alay Komutanının askerler arasında ayrımcılık yaptığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?
  8. Yukarıdaki iddialar gibi başka kışlalarda da aynı şikayetler yaşanmakta mıdır? Aynı şikayetler varsa bu kışlalar hangileridir?
  9. Son 5 yıl içerisinde silahlı çatışma dışında hayatını kaybeden asker sayısı kaçtır?
  10. Son 5 yıl içerisinde zorunlu askerlikten firar eden asker sayısı kaçtır?
  11. Son 5 yıl içerisinde askere elverişsiz raporu alan asker sayısı kaçtır?

İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU

BAŞKANLIĞINA

Tarafıma iletilen bilgide: “Vekilim ben geçen hafta Burdur’da bedelli askerlik yaptım. Biz teslim olduktan 10 gün sonra duş alabildik. Bizim koğuşta uyuz vakası çıktı şartlar çok kötüydü. Sabah 4.30 da duşa gidiyorduk. Tabi sadece bizim bölükte 500 asker vardı sıcak su sadece 5 veya 10 dakika akardı ve kışın sabahında 4.30 da saatlerce sırada beklerdik yatak örtüleri sapsarı olmuştu pislikten sadece senden öncekinin yatak örtüsünü alıp yıkıyorlar sana tekrar geri veriyorlar ve defalarca şartlardan dolayı firar eden oldu. Alay Komutanı herkese eşit davranmıyordu. Çünkü orada MHP li bir vekilin yeğenine bile farklı davranırdılar ama Teğmenlerimiz iyiydi Allah var. Onların hakkını yiyemem ama Alay Komutanı herkese eşit değildi.” ifadeleri yer almıştır.

Bu bağlamda, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun tarafıma ulaşan şikâyet ve ekte belirttiğim dilekçedeki iddialarla ilgili bilgi talep edip araştırma yapmasını, vakit kaybetmeksizin iddia edilen kuruma inceleme ziyareti gerçekleştirmesini arz ve talep ederim. 16.01.2020