TBMM'nin 100. yılının kutlanacağı 23 Nisan özel oturumu ile ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde, "TBMM Başkanı’ndan 23 Nisan için iki rica" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Muharrem Sarıkaya'ya açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’deki özel oturuma bu kez katılmayacağını açıkladı.

"GENEL BAŞKANLAR KATILMAZSA İYİ OLUR"

“Maalesef normal bir tören ve oturum ile yetinmek zorunda kalacağız. Normal bir oturum yapmak durumunda kaldık. Salgının bu denli yüksek olduğu bir süreçte oturumun da az katılımla olmasını arzu ediyoruz" diyen Şentop, kutlama resepsiyonunun da Eylül ayına ötelendiğini ifade etti.

“Parlamentodaki törene siyasi partilerimizin genel başkanları da katılmazsa iyi olur” diye belirten Şentop, "Zor bir dönemden geçtik, Allah'a çok şükür milletvekillerimiz arasında hiç Covid-19 vakasına rastlanmadı.

23 Nisan özel oturumunu da az katılımla yaparsak riski genişletmemiş oluruz. O nedenle siyasi parti genel başkanlarımız gelmezse, milletvekillerimizin katılımı da düşük kalır.

Eğer gelirlerse ister istemez yükseliyor.

Amacımız milletvekillerimizi korumak ama bir diğer açıdan da topluma vereceğimiz görüntü önemli. Bunu başaracağız..." dedi.

Muharrem Sarıkaya'nın yazısı şu şekilde:

"TBMM gelecek hafta kuruluşunun 100. yılını kutlayacak.

Meclis Başkanlığı bu yıl için ciddi hazırlık yapmış, uzun süreli kutlama programı çıkarmıştı.

Covid-19 hepsini aldı götürdü...

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile dün sohbet ederken TBMM’nin Haziran başına kadar tatile girdiği bir dönemde 23 Nisan kutlamaları konusunda nasıl bir plan yaptıklarını sordum.

“Maalesef normal bir tören ve oturum ile yetinmek zorunda kalacağız” diye buruk bir ses tonuyla söze girdi, gerisini de şöyle getirdi:

“Normal bir oturum yapmak durumunda kaldık. Salgının bu denli yüksek olduğu bir süreçte oturumun da az katılımla olmasını arzu ediyoruz..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’deki özel oturuma bu kez katılmayacağını da açıklayan Şentop, kutlama resepsiyonunun da Eylül ayına ötelendiğini anımsattı.

LİDERLERE ÇAĞRI

“Parlamentodaki törene siyasi partilerimizin genel başkanları da katılmazsa iyi olur” deyip devam etti:

“Zor bir dönemden geçtik, Allah'a çok şükür milletvekillerimiz arasında hiç Covid-19 vakasına rastlanmadı. 23 Nisan özel oturumunu da az katılımla yaparsak riski genişletmemiş oluruz. O nedenle siyasi parti genel başkanlarımız gelmezse, milletvekillerimizin katılımı da düşük kalır. Eğer gelirlerse ister istemez yükseliyor. Amacımız milletvekillerimizi korumak ama bir diğer açıdan da topluma vereceğimiz görüntü önemli. Bunu başaracağız...”

HEP BİRLİKTE BALKONDA İSTİKLAL MARŞI OKUMAYA

Şentop, herkesi TBMM’nin kuruluşunun 100. yılında, 23 Nisan akşamı saat 21.00'de hep beraber İstiklal Marşı’nı okumaya da davet etti.

Covid-19’un yaygın olduğu günlerde TBMM’de infaz ve ekonomik paket çalışmalarını yakından izlemiş birisi olarak şunu söylemeliyim, TBMM personeli, polisinden, idari kadrosuna kadar iyi çalıştı; bir an olsun maskesiz ve dezenfektansız bir kişi bırakmadı.

Maskesiz olanları da kibarca uyardı.

Mimikleri engellediği için maske kulis sohbetlerinin keyfini eskisi gibi vermese de unutkanlık dışında ihlal edene de çok rastlanmadı.

Zaten kavaslar ve görevliler de anında yeni bir maske ve dezenfaktan bırakmaktan geri durmadı.

Özellikle giriş yasağı konusundaki kararlılık, milletvekillerinin de bunu ihlal etmemek için çaba göstermesi önemliydi.

Sonunda 10 gün boyunca sıkıntılı bir sürece rağmen vakasız atlatıldı.

Bu denli yoğun tedbir sonucu anlaşılıyor ki Meclis’te uzun süre dezenfaktanların sinen etanol kokusu hissedilecek...

ÖLÜM İLANLARI

Meclis Başkanı Şentop ile sohbet ederken, bir büyüğümün yolladığı TBMM’nin eski milletvekilleri için gazetelerde çıkan ölüm ilanları ile ilgili derlemesinden söz ettim.

Şunu hemen belirteyim ki, akademisyen kimliği de olan eski milletvekili tanıdığım sağlam bir gazete çalışması yapmış.

TBMM’nin verdiği ölüm ilanlarında ölçü bazı eski milletvekilleri için daha büyük olurken, bazıları standart ölçüde kalmış.

Başkan’a bu ayrımın nedenini sorduğumda şaşırdı, sonra da gerekçesini bildirdi.

Aktardığına göre TBMM standart bir ölçü ve ücret belirlemiş, gazetelere de ödeme hep aynı standart ölçü ve ücret üzerinden yapılmış.

Ancak gazeteler bazı eski milletvekilleri ile olan yakınlıkları veya tanış olmalarını da göz önünde tutarak ilanları büyük vermiş.

Baştan Şentop bunları belirtip devam etti: “Bu gazetenin tutumu, ona bizim müdahale hakkımız yok. Bazen de gazetede sayfa yerlerinde boşluk oluşmuş, bütünlüğü tamamlamak için büyütmüş; yoksa bizim ölçümüz de ilan ödememiz de hep aynı...”