Gelecek Partisi'nden cezaevi ve ligler için çağrıGelecek Partisi, korona virüsü salgınına karşı cezaevindeki hamile, küçük çocuklu, hasta ve ileri yaştaki tutukluların tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Ayrıca Ahmet Davutoğlu, twitter üzerinden yaptığı açıklamada Süper Lig maçlarının da acilen ertelenmesi gerektiğini ifade etti.

ANKARA – Gelecek Partisi Adalet Politikaları İzleme Kurulu, korona virüsü salgınına karşı cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin durumları ile ilgili altı maddelik bir çağrıda bulundu. Açıklamada hamile, lohusa ve küçük çocuklu mahkumların farklı adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliye edilmesini istendi. Ayrıca hasta ve ileri yaşlı mahkumlarla ilgili olarak da af seçeneğinin gündeme alınması talep edildi.

Çağrı metninde hamile, lohusa ve küçük çocuklu mahkumlar için, “Cezalarının infazının ertelenmesi, infaza ara verilmesi veya infazın evde yaptırılması seçenekleri değerlendirilmelidir” ifadeleri kullanıldı. Cezaevlerindeki hücre ve koğuşlara, kapasitelerinin iki veya üç katına kadar mahkum ve tutuklu konulması uygulamasından vazgeçilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Bu uygulama virüsün yayılmasına hizmet etmekte olduğu kadar temel insan haklarına da aykırıdır.

Hücre ve koğuşlar insan sağlığına ve kapasitesine uygun hale getirilmelidir” dendi. Bunun yanında, hasta ve ileri derecede yaşlı mahkumların cezalarının ertelenmesi veya affedilmesi çağrısında bulunulan metinde, tutuklu yargılama konusundaki ısrardan vazgeçilmesi, AHİM ve AYM nin kararları doğrultusunda zorunluluk bulunmayan tutuklama kararları kaldırılarılması ve yerine diğer adli kontrol tedbirleri uygulanması talep edildi.

DAVUTOĞLU: LİGLERİN DEVAMI KABUL EDİLEMEZ

Ayrıca Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Korona virüsü salgını yüzünden dünyanın dört bir yanında ligler, uluslararası turnuvalar ertelenirken Türkiye’de bunun gerçekleşmemesi kabul edilemez” ifadelerini kullanarak Türkiye’de liglerin ertelenmesi çağrısında bulundu.

(DUVAR)