Yüzde 40’larda kemik oyu olduğu ifade edilen AKP’nin, son anketlerde oy oranının yüzde 30’lara kadar düşmesi, “geçim derdinin” kemik oyları da erittiğini ortaya koydu. Bu durum ise yapılacak bir seçimde vatandaşın oyunun rengini “beka” söyleminin değil, “geçim derdinin” belirleyeceğini gösteriyor.

Oy oranını “beka” değil, “geçim” belirliyor! Son yıllarda her seçim öncesi “beka” meselesi üzerinden vatandaşlardan oy isteyen iktidar partisi, bu stratejiyle bugüne kadar kemik oylarını elde tutarken, üzerine kararsız seçmenin de önemli bir kısmını kendi tarafına çekmeyi başardı. Ancak yapılan son anketler, “geçim derdinin” AKP’nin kemik oylarını da erittiğini gözler önüne serdi.

KEMİK OYLARI DA ERİDİ

Kamuoyu araştırma şirketleri tarafından yapılan anketler, iktidar partisinin kemik oylarının da eridiğini ortaya koydu. Metropoll Araştırma’nın son anketine göre kararsızlar dağıtılmadan AKP’nin oy oranı yüzde 31,3’te kaldı. Her seçim döneminde yüzde 40’ın üstünde kemik oyu bulunan AKP’nin, Metropoll’ün son anketine göre MHP ile birlikte bile oyunun yüzde 40’ı bulmaması dikkat çekiyor.

Son yıllarda her seçim öncesi ‘beka’ meselesi üzerinden vatandaşlardan oy isteyen iktidar partisi, bu stratejiyle bugüne kadar kemik oylarını elde tutarken, aynı söylemlerle kararsız seçmenin de önemli bir kısmını kendi tarafına çekti. Ancak yapılan son anketler ‘geçim derdi’nin AKP’nin kemik oylarını da erittiğini gözler önüne serdi. Kamuoyu araştırma şirketleri tarafından yapılan anketler, AKP’nin kemik oylarının da erdiğini ortaya koydu. Metropoll Araştırma’nın son anketine göre kararsızlar dağıtılmadan AKP’nin oy oranı yüzde 31,3’te kaldı. Her seçim döneminde yüzde 40’ın üstünde kemik oyu bulunan AKP’nin, Metropoll’ün son anketine göre MHP ile birlikte bile oyunun yüzde 40’ı bulamaması dikkat çekiyor.

‘BEKA’ DEĞİL ‘GEÇİM’ BELİRLİYOR

Son yıllarda yapılan hemen hemen bütün seçimlerde ‘beka’ söylemi üzerinden strateji geliştiren AKP, bu yolla kemik oyu olan yüzde 40’ı elinde tutarken, kararsız seçmenin de önemli bir kısmını kendi tarafına çekmeyi başarıyordu. Son anketlere bakıldığında artık seçmenin oy rengini ‘beka’ söylemi değil, geçim derdi ve hayat pahalılığının belirleyeceği değerlendiriliyor. Metropoll’ün son anketine göre AKP’nin oyunun yüzde 30’lara kadar gerilemesinin bir numaralı sebebi ise Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz olarak görülüyor. İşsizlik ve hayat pahalılığının vatandaşın oyunun rengine etki ettiği değerlendiriliyor.

“BEKA” DEĞİL “GEÇİM” BELİRLİYOR

Son yıllarda yapılan hemen hemen bütün seçimlerde “beka” söylemi üzerinden strateji geliştiren AKP, bu yolla kemik oyu olan yüzde 40’ı elinde tutarken, kararsız seçmenin de önemli bir kısmını kendi tarafına çekmeyi başarıyordu. Son anketlere bakıldığında artık seçmenin oy rengini “beka” söyleminin değil, geçim derdi ve hayat pahalılığın belirleyeceği görülüyor. Metropoll’ün son anketine göre AKP’nin oyunun yüzde 30’lara kadar gerilemesinin bir numaralı sebebi de Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz. İşsizlik ve hayat pahalılığının, vatandaşın oyunun rengine etki ettiği görülüyor.

Kaynak: Milli Gazete /  Bünyamin Güler