“Kozan Belediye Başkan Adayı Nihat Atlı, adaylığı yetersiz olduğu halde kabul edildi.”

Adaylık sürecinin kesinleșmesinden 30 gün önce memnu hakların iadesi yani yeterliliğinin tespiti için Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruyor. Nihat Atlı hakkında, GBT’sinde olan olaylar sebebi ile 2. Ağır Ceza Mahkemesi adaylığını reddetti.

Üst mahkeme olan 3. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruldu fakat 3. Ağır Ceza Mahkemesi de adaylığını kabuk etmedi. Ankara MHP Genel Merkezine geldiği öne sürülüyor. Buradan üst düzey MHP yönetimi tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtasıyla telefonla arandığı ve adaylığının bu şekilde yaptırıldığı, Adana’da sokağa taşan iddialar arasında.

Nihat Atlı, mazbatasını almak için bașvurduğunda Saadet Partisi İlçe Yönetimi “Adaylık Yeterlilik Belgesi’nin” dosyada olmadığı için ve GBT si yeterli olmadığı için bu adaylığın da geçersiz olduğunu belirterek seçimin sonucunda dilekçeyle YSK’ya itirazda bulundu. 

İlçe Seçim Kurulu 4’e 3 itirazı reddetti. Bunun üzerine top artık Adana İl Seçim Kurulu’nda. 

Ayrıntılar.. Şartları saat 16.10 da mı taşımış ?

İlçe Seçim Kurulu 4 Nisan 2019 tarihinde toplanıyorlar. Saat 16:10 a kadar dosyayı bekletiyorlar karar vermiyorlar ve yeterli olduğuna dair Ankaradan bir yazı gönderildiği, “Memnu Hakların İadesi Bilgisi” denilen belgenin 4 Nisan 2019 Perşembe günü tamamlandığı iddia ediliyor.

Adaylık sürecinden 30 gün önce şartları taşıması gerekirken bugüne kadar neredeydi?

Aslında YSK ve 2839 sayılı kanununa göre 4 Nisan 2019 Perşembe günü değil Adaylık sürecinden 30 gün önce bu evrakın dosyasında bulunması ve adayın adaylığının geçerli olması gerekiyordu. Ancak seçime yetersiz aday olamayacak şartlarda aday gösterilen bu kişi ile ilgili olarak adaylığını, YSK Kozan İlçe Seçim Kurulu bugün geçerli saymasına rağmen mazbatayı vermedi. 

2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanununun, 11. maddesinde; “Aşağıda yazılı olanlar milletvekili seçilemezler:

a) İlkokul mezunu olmayanlar,

b) Kısıtlılar,

c) Askerlikle ilişiği olanlar,

d) Kamu hizmetinden yasaklılar,

e) Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar,

f) Affa uğramış olsalar bile;

1. Basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkûm olanlar,

2. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının, birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkum olanlar,

3. Terör eylemlerinden mahkûm olanlar,

4. Türk Ceza Kanununun 536 ncı maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle aynı Kanunun 537 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkum olanlar.”

Kaynak; Objektif  A