Geopolitical Futures (GPF) Kurucu Başkanı George Friedman, MÜSİAD Vizyoner19 Zirvesinde konuştu. Friedman, Türkiye'nin başına gelen en iyi şeyin AB’ye alınmamasının olduğunu söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl "Dijital Gelecek" temasıyla gerçekleştirilen MÜSİAD Vizyoner19, dün Haliç Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirildi.

Vizyoner19 Zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra zirvenin ana konuşmacıları arasında SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın da ortağı olduğu, kapsül taşıt üretimine başlayan Hyperloop Ulaşım Teknolojileri CEO’su Dirk Ahlborn, Geopolitical Futures (GPF) Kurucu Başkanı, aynı zamanda gölge CIA olarak bilinen Stratfor adlı kuruluşun Başkanı olan George Friedman da yer aldı.

AVRUPA'YA GELECEKMİŞ GİBİ BAKIYORSUNUZ

Friedman, zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD ilişkilerinin farklı bir ivme kazandığını belirtti. Friedman, “Avrupa’ya gelecekmiş gibi bakıyorsunuz. Şuana kadar Türkiye’nin başına gelen en iyi şey Avrupa’nın sizi Avrupa Birliği’ne almamasıdır. Çünkü AB’nin temelleri kesinlikle sağlam değil. Anlaşmamız var diyebilirsiniz müzakere edin tekrardan. İngiltere’ye bakın. Her şeyi müzakere ediyorlar.” dedi.

Friedman, 2014 yılında Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) ‘Ekonomi Raporu’nun tanıtımı dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen panelinde “Türkiye AB’ye katılırsa hakikaten mucize olurdu ama iyi bir mucize olmazdı.” demişti.

'ABD, ORTADOĞU'DA BULUNMAK İSTEMİYOR, TÜRKİYE YER ALMALI'

"Çin, Güney Amerika'ya gelemez ancak Amerika dünyanın her yerine askerini gönderebilir ama bu gücünüze rağmen her yere gitmemeli, gideceğiniz yeri doğru seçmelisiniz.” diyen Friedman, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün en büyük sorun Amerika'nın sürekli savaş halinde olamayacağı gerçeğidir. ABD artık Orta Doğu’da yer almak istemiyor. Bizim beklentimiz, Türkiye gibi ülkelerin bölgede sorumluluğu almasıdır. Aksi takdirde bölge kaos halinde kalacak.”

'TÜRKİYE'NİN KENDİ KENDİNE YETİYOR OLMASI GEREKİYOR'

Friedman, “Türkiye, ABD’nin güvenilir ve etkili bir müttefiki olacaksa Türkiye’nin teknoloji bir yetkinliği ve Türkiye’nin kendi kendine yetiyor olması gerekmektedir. Bunun için savunma sanayi üzerinde çalışıp kalkınmalıdır.” diye konuştu.

 

Zirveye katılan Erdoğan, konuşmacılarla toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.  

TÜRKİYE GÜÇ OLMAK İSTİYORSA POLİTİK GÜÇ OLMAK ZORUNDA

Friedman, bugün kullanılan birçok teknolojinin ilk olarak askeri ihtiyaçlardan doğduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:  

“Eğer, Türkiye dijital bir güç olmak istiyorsa aynı zamanda politik ve askeri bir güç olmak zorunda. Bunlar olmadan güven ve emniyet olamaz.”

SİZİN GÜVENLİĞİNİZİ GARANTİLEMEMİZİ İSTER MİSİNİZ?

Ulusal güvenlik stratejileri üzerine de konuşan Dr. Friedman, “ABD, kendi ulusal güvenliğini garanti altına alıyor. Biz kendi kendimizi garantiliyoruz. Peki, siz, bizim sizin güvenliğinizi garantilememizi ister misiniz? İstemezsiniz, o zaman bunu kendini yapıyor olmalısınız.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmanın ardından MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, George Friedman’a hediye takdim etti.

Zirvede; "Dijital Ekonomi ve Paranın Geleceği", "Küresel Pazarda Milli Sanayi ve Üretim", "Ticaretin Dijital Ekosistemi", "Geleceğin Şehirleri ve Kaynakları", "Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye" ile "Dijital Gelecekte Değerlerimiz" konuları 6 farklı oturumda ele alındı.

Kaynak: Millî Gazete - Emre Gürbüz