2 Mayıs'ta yayınladığı ilk video ile Türkiye'nin gündemine yerleşen organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in açıklamaları uluslararası basının da takibinde. Financial Times'da yer alan 'Mafya lideri, politik elitlere karşı videolarıyla Türkiye'yi afallattı' haberde, Peker'in AK Parti iktidarını "savunmasız yakaladığı" yorumu yapıldı.

Reuters ve The Guardian'ın ardından Financial Times'ta da Sedat Peker ile ilgili dikkat çeken bir yazı yer aldı. 'Mafya lideri, politik elitlere karşı videolarıyla Türkiye'yi afallattı' başlıklı haberde Peker'in açıklamaları için "Peker'in AK Parti iktidarını, koronavirüs salgını yönetimi ve ekonomide sıkıntılar nedeniyle oylarının rekor düzeyde düştüğü bir anda savunmasız yakalamışa benzediği" yorumu yapıldı.

"POLİTİK ELİTLERE SUÇLAMALAR..."

Ayla Jean Yackley imzalı haberde, Sedat Peker'in "yüzünde gülümseme ve göğsünde parlayan altın bir madalyon" politik elitlere yönelttiği suçlamalarla "Türkiye'yi afallattığı" ifadeleri yer aldı.

Toplam 55 milyon kez görüntülenen videolarda, Peker'in "belli başlı hükümet yetkilileri veya aile fertlerinin uyuşturucu trafiği, tecavüz ve cinayete karıştığına yönelik skandal suçlamalar yönelttiği" belirtildi.

"ERDOĞAN AYRI BİR KENARA KONDU"

Peker'in suçlamalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ayrı bir yere koyarak etrafını saran içerideki klikler tarafından "sırtından bıçaklandığı" iddiaları vurgulandı.

"TÜRKİYE ARTIK 'İSKAMBİL KULESİ'..."

Haberde atıfta bulunulan Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağatay da "Peker yayınlarının şahsi zenginleşme, nepotizm ve mafyayla ilişkileri gösterdiğini" belirtti. Çağatay, Erdoğan'ın Türkiye'nin başında olduğunu ama yönetmediğini, istikrar havasının gittiğini belirterek Türkiye'yi "iskambil kulesine" benzetti.

Bu arada The Guardian gazetesi de organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddiaları ile ilgili çarpıcı bir haber yayınlamıştı. Gazete analizinde "Peker'in monologlarının zamanlaması, Türkiye'nin ekonomik sefaleti ve salgının ele alınmasına yönelik eleştiriler nedeniyle zaten anketlerde düşüş yaşayan Erdoğan için yıkıcı" ifadeleri kullanılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Organize suç örgüt lideri Sedat Peker, 2 Mayıs'ta yayınladığı ilk video ile Türkiye'nin gündemini değiştirdi. Hem kamu görevlileri hem eski ve yeni siyasetçileri hedef alan Peker, yayınladığı ilk videosunda Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ile kamuoyunda 'Pelikancılar' olarak grubu hedef almıştı.

Peker, ikinci bir videoda da Mehmet Ağar ve oğlu AK Parti milletvekili Tolga Ağar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Peker, 3. videoda da yine siyasetçileri hedef almıştı. Peker, yayınladığı 4. videoda ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hedef almıştı.

En son 23 Mayıs'ta Peker, 7. videoyu yayınladı ve yine Soylu hedef almıştı.

27 Mayıs'ta ise Sedat Peker hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı.