İsrail’in yıllardır uyguladığı ablukanın sağlık sistemini çökerttiği; temel ilaç, tıbbi teçhizat malzemeleri temininde sıkıntı yaşanan Gazze, koronavirüs salgını nedeniyle yardım beklerken, Türkiye’nin “İsrail’e tıbbi malzeme göndereceğiz” açıklaması, “Filistin ve Gazze bekliyor, yardım İsrail’e gidiyor” düşüncesini doğurdu.  Her ne kadar yardımların Filistinlilere de ulaştırılacağı açıklansa da, bu yardımların İsrail’in insafına terk edilecek olması ayrı bir garabet olarak karşımızda duruyor.

Filistinlilere ulaştırılacak yardım da İsrail’e mi teslim edilecek?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin yaptığı yardımlarla ilgili, “Ermenistan’dan bir ilaç talebi olmuştu, Cumhurbaşkanımız bunu onayladı. Sağlık Bakanlığı üzerinden koordine ediliyor. İsrail’den de tıbbi malzeme talebi olmuştu. Zannediyorum bu günlerde tamamlanacak” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da cuma günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilerden gelen bir soruya verdiği cevapta, İsrail’in yardım talebini doğrulamış, bu talebin karşılanıp Filistinlilere de yardım ulaştırılacağını açıklamıştı. Ancak Filistinlilere hangi kanaldan yardım ulaştırılacağı ise açıklanmamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk’te katıldığı Hafta Sonu programında Hakan Çelik’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. “Cumhurbaşkanı ile katıldığınız toplantılarda, dünya liderlerinin ve uluslararası toplumun bu sürecin ne zaman toparlanabileceğine dair ortak tahminlerde bir zaman dilimi öne çıkıyor mu?” sorusu üzerine Kalın, kesin bir şey söylemenin çok zor olduğunu, hem Çin yetkilileriyle hem Avrupa hem de Amerika’dakilerle yakın temas halinde olduklarını, bütün bunlara bakıldığında matematiksel kesinliğe sahip bir tarihsel öngörüde bulunmanın mümkün olmadığını vurguladı.

UFAK BİR İHMAL İKİNCİ DALGAYI TETİKLER

Sürecin ne zaman sona ereceğinin, virüse karşı alınan tedbirlerin ne kadar başarıyla uygulandığına bağlı olduğunu belirten Kalın, “Bir şehirde bu kontrol altına alınıyor ama ufak bir ihmal, ikinci bir dalgayı tetikleyebiliyor. Virüsün kriz merkezi, doğudan batıya doğru hızlı bir şekilde hareket etmeye devam ediyor. Bilim insanları zaman zaman nisan sonu, mayıs başı, ortası diyor ama kesin olarak şu gün biter diye bir öngörüde bulunmak çok zor” dedi.

ERMENİSTAN’IN İLAÇ TALEBİNİ CUMHURBAŞKANIMIZ ONAYLADI

Salgın sürecinde ülkelerin Türkiye’den yardım taleplerine ilişkin bir soru üzerinde Kalın, şunları söyledi: “Ermenistan’dan bir ilaç talebi olmuştu, Cumhurbaşkanımız bunu onayladı. Sağlık Bakanlığı üzerinden koordine ediliyor. İsrail’den de tıbbi malzeme talebi olmuştu. Zannediyorum bu günlerde tamamlanacak. Eş zamanlı olarak Filistin’e de tıbbi malzeme göndereceğiz. Maske, tulum, tanı kiti pek çok ülkeye de gönderdik. 5 Balkan ülkesine yardımlar gönderdik.

Azerbaycan’a, Katar’a gitti. İmkan ve kabiliyetlerimiz ölçüsünde bu çok insani bir şey. İhtiyaç sahibiyse ve bizim bunları verme imkanımız varsa biz bunları temin ettik ve etmeye de devam edeceğiz. İnsani yardımlar konusunda Türkiye’nin karnesi çok parlak bir karne. İster Filistin, Somali olsun. Hamdolsun ki bu imkan ve kabiliyetlerimiz var.

Paylaşırsak çoğalır, azalmaz.” İsrail’in yıllardır uyguladığı ablukanın sağlık sistemini çökerttiği; temel ilaç, tıbbi teçhizat ve laboratuvar malzemeleri temininde sıkıntı yaşanan Gazze’de, geçtiğimiz günlerde Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisinde kullanılan test malzemelerinin tükendiğini açıklamıştı. Yıllardır İsrail zumlu altında ablukada yaşayan Gazzeli Müslümanlar Türkiye’den yardım bekliyor.

14 YILDIR ABLUKA ALTINDA

2006 yılından bu yana tam 14 yıldır abluka altında yaşayan Gazze’nin Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, 4 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında Gazze’de Kovid-19 teşhisi için gerekli laboratuvar malzemelerinin tükenmek üzere olduğunu, bu nedenle birkaç gün sonra vaka tespiti yapılamayacağını açıklamıştı.

Kaynak: Milli Gazete