Fettah Tamince hakkında 15 Temmuz'dan bu yana yaşanan hukuki tartışma, FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan Gaye Vakfı ve ona bağlı Antalya Bilim Üniversitesi'nin, 15 Temmuz’dan sonra kanun hükmünde kararname ile kapatılmasıyla başladı.

O dönemde üniversite yönetim kurulunda yer alan birçok kişiye FETÖ üyesi oldukları için dava açıldı. Ancak darbeden 4 ay sonra 22 Kasım 2016 tarihinde çıkarılan bir kararname ile üniversite faaliyetlerine devam etti. Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin adı "Antalya Bilim Üniversitesi" olarak değiştirildi.

Fettah Tamince üniversite yönetim kurulu başkanlığına atandı. Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel, rektör yardımcılığına ise Cumhurbaşkanı’nın avukatlığını yapan Ahmet Kürşat Köhle'ye atandı. Aynı zamanda Tamince'nin, FETÖ davalarında vekaletin, Erdoğan'ın hukuk ekibi tarafından alınmış olması dikkat çekiciydi ve kamuoyunda uzun süre tartışıldı.

RÜŞVET PAZARLIĞINDA BİRBİRLERİNİ SUÇLUYOR

Halk TV'den Seyhan Avşar'ın haberine göre  olay tam da burada başladı. O dönem Antalya Cumhuriyet Savcısı olan S.B, Antalya Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Fettah Tamince ve eski mütevelli heyeti üyelerinin de şüpheli olduğu iki ayrı soruşturmaya bakıyordu. Savcı S.B’nin yargı çevrelerinde dile getirdiğine göre dosyaları kapatması için  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ahmet Kürşat Köhle kendisine rüşvet teklif etmişti.

Ancak Köhle’nin iddiasına göre ise rüşveti savcı istemişti. Her iki taraf da birbirleri aleyhine olacağını düşündüğü farklı zamanlarda kaydedilmiş karşılıklı konuşmaları kayda aldı.

ERDOĞAN: YETKİLERİNİ ALIN

Bu süreçte Antalya’da açılan Fettah Tamince dosyasında savcılara rüşvet verildiği kamuoyunda sürekli konuşuluyordu. Ancak bu söylentiler iddia düzeyindeydi. 2017 yılında yaşanan rüşvet pazarlığı ise bugüne kadar hiç duyulmadı. Ta ki geçen hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yapılan resmi bir işleme kadar.

Avşar'ın aktardığı iddiaya göre Erdoğan, Tamince dosyasında dönen rüşvet pazarlığı ile ilgili en yakınındaki avukat olan Ahmet Özel’i (hali hazırda Erdoğan'ın bizzat kişisel vekalet verdiği tek avukat) aradı ve bilgi aldı. Erdoğan, sonrasında Ahmet Özel'in Antalya’daki Ahmet Kürşat Köhle’ye verdiği dosya takip yetki belgesini iptal etmesini istedi. Bu karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel Kalemi Hasan Doğan tarafından da Ahmet Özel’e ayrıca bildirildi. Avukatın azledildiği bilgisi halktv.com.tr tarafından kesin bir şekilde teyit edildi. Bununla birlikte böyle bir adım için 5 yıl beklendiği ve işlemin neden bu aşamada yapıldığı yolundaki sorular ise belirsizliğini koruyor.

 'O KONUŞMALARI DİNLEDİM'

Seyhan Avşar, o konuşmaları bir kaynağı aracılığıyla dinlediğini duyurdu:

"Kayıtta avukat Ahmet Kürşat Köhle, savcı ile para üzerine konuşuyor. Ancak telefon dinlenir kaygısıyla pazarlıkta para yerine 'evrak' kelimesi kullanılıyor. O ses kaydında dinlediklerim ana hatlarıyla şöyle: Avukat Köhle savcıya, 'Bu iş çok uzadı ya. Akif Bey (Fettah Tamince'nin kardeşi) ile görüşeceğim. 'Evrak' eksikti, bilmem neydi. Tamamlayıp getireceğim. 3 defa 'evrak' getirmektense tek seferde getirmek mantıklı olur' diyor. Savcı ise 'evrakların' tek seferde ya da en fazla iki seferde verilmesini istiyor. Savcı S.B’nin çevresinin anlatımına göre rüşveti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları teklif etti. S.B. kabul etmeyince ise yıllarca şehir şehir sürüldü. 
TAMİNCE'NİN KARDEŞİ: GEREKENİ YAP

Tartışmaların adliye koridorlarında ayyuka çıkması üzerine avukat Ahmet Kürşat Köhle bir yakınına yaptığı açıklamada masum olduğunu iddia ederek savcının kendisinden rüşvet istediğini öne sürdü. Savcının bir dosya için 100 bin  dolar, diğer dosya için 500 bin dolar istediğini öne süren Köhle, 'Savcı 'Bu işi çözelim. Gözaltı vs. olursa sıkıntı çıkar’ dedi. Konuyu Akif Bey’e (Fettah Tamince’nin kardeşi) ilettim. ‘Gereken neyse yap, ilgilen’ dedi. Çok korktum' ifadelerini kullandı."