Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplatısı’nın ardından kameraların karşısına geçmiş ve “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi”ni kamuoyuna duyurmuştu. Söz konusu sistemin ayrıntıları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanmış ve “Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinden işleyecek, faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerinde kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır. Kur farkı hesaplamaları için TCMB her gün saat 11.00’da USD döviz alış kuru yayınlayacaktır. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır. Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup, minimum faiz oranı TCMB politika faiz oranı olarak uygulanacaktır. Sisteme, isteyen her banka katılabilecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

İSMAİLAĞA’DAN “HARAMDIR” FETVASI

Ekonomik krize çare olarak sunulan ve genel hatlarıyla vatandaşa, “Dövizini bozdur, bankada faize koy, kurdaki artıştan eksik kalan faizi kamu kaynağından karşılarız” denen sistem, kamuoyunda tartışmaların odak noktası oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu yeni sistem ile birlikte düşük faiz temelli politika söylemi lafta kalırken konuya ilişkin olarak İslam âlimlerinden tepkiler yükseldi. Bu bağlamda “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi”ne dair konuşan İsmailağa Fıkıh Heyeti üyelerinden Fatih Kalender, “Dövize Endeksli TL Mevduat Hesabı” caiz mi, sorusuna net ifadelerle cevap verdi. İsmailağa Net, YouTube kanalında gelen soruya cevap veren Kalender, AK Parti hükümetinin yeni uygulamasıyla ilgili, “Bir Müslüman’a uygun olmayan bir ameldir. Kati surette faizdir. Allah’a harp ilan etmektir. Rabbim muhafaza buyursun” ifadelerini kullandı.

“ALLAH’A HARP İLAN ETMEKTİR”

İsmailağa Fıkıh Heyeti üyelerinden Fatih Kalender, “Dövize Endeksli TL Mevduat Hesabı caiz mi, sorusuna yönelik cevabında şu ifadeleri kullandı:

“Bir Müslüman’ın faizle iştigal eden bir bankayla bu türlü bir anlaşmaya girmesi, velev ki burada gayesi parasını muhafaza etmek, parasının değer kaybını koruma ve devletin bu imkanından fayda temin etmek kastı da olsa kati surette buna fetva vermek uygun değil, caiz değil. Çünkü faizdir. Açık bir şekilde bankayla anlaşma yapıyorsun. Kitaplarımızda geçen tanıma şıp diye oturuyor. Ben sana borç veriyorum, sen de bana bu borcu fazlasıyla ödemeyi taahhüt ediyorsun ve ben bu şartla sizinle akit yapıyorum. Karz yoluyla oluşan faizdir. Bunun caizliğini konuşmaya gerek yok, bu açık faiz olacağı için caiz değil.
Meseleyi finans kurumları yoluyla düşünecek olsaydık; finans kurumlarında katılım hesabı, biz camia olarak paranın nemalandırılması noktasında bir de kârı yansıtmadaki kâr hesaplamalarındaki sıkıntılarından kaynaklı olarak bunun da caiz olmadığını ifade ediyoruz. Bir Müslüman, gerek faizli banka olsun gerek finans kurumları olsun sadece kastı parasını nemalandırmak, parasını artırmak, oradan maddi olarak bir gelir temin etme kastı olursa olsun bu şekilde bir ameliye girmesi caiz değil. Bu uygun olmayan, Müslüman’a layık olmayan ameldir. Kati suretle faizdir zaten. Allah’a harp ilan etmektir. Rabbim muhafaza buyursun.”
“HEM MÜSLÜMANLAR HEM DE MÜSLÜMAN OLMAYANLAR İÇİN ZARARLI”

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Din Görevlileri Birliği Derneği (DİN-BİR-DER) Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım, Millî Gazete’ye yapmış olduğu açıklamalarda “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi”ne dair dikkat çeken ifadeler kullandı. Açıklanan sistemin maddelerinde faizli bir sistemin oluşturulduğunun ifade edildiğini söyleyen Yıldırım, faizli bir sistemin hem Müslümanlar hem de Müslüman olmayanlar için zararlı olduğunu kaydetti. Allah’ın (C.C.) Kur’an-ı Kerim’de faizi kaldırdığını belirten ve faize sapmanın Allah (C.C.) ve Resulüne (S.A.V.) harp ilan etmek anlamına geldiğini dile getiren Yıldırım, “Faiz, fakiri daha fakir, zengini ise daha zengin yapar. Faiz, devleti ve yönetimi zor durumda bırakır. Devletler faiz sisteminin çarklarını yağladıkları sürece kaybetmeye mahkûmdur. Faiz haramdır. Batıl yolla Hakk’a gidilmez. Bu işin sonu helâk olur. Bu sistem ile çok büyük bir enflasyon oluşur. Çare, faizsiz sistem uygulamaktadır” dedi.

Kaynak: Milli Gazete  /   Bekir Şirin