Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, MİT'ten emekli olduktan sonra 26 Eylül 1990'da DEV-SOL'un üstlendiği saldırıda ölen Hiram Abas cinayetiyle ilgili Doğu Perinçek'e suçlamalar yöneltti.

Eski Milli İstihbaharat Teşkilatı (MİT) Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür ile Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek arasında dün akşam Habertürk TV'de canlı yayınlanan Türkiye'nin Nabzı programında sert bir tartışma yaşandı.

Programda Mehmet Eymür ile Doğu Perinçek birbirlerini CIA'ye çalışmakla suçladı. Perinçek'in kendisi hakkındaki iddialara cevap vermek için canlı yayına telefonla bağlanan Eymür, Perinçek'in yalan söylediğini savunarak beraber canlı yayında tartışma teklifinde bulundu. 

Cevap hakkını kullanan Eymür, Perinçek'in yalan söylediğini asıl Amerika'ya çalışanın da kendisi olduğunu savundu. 

Perinçek, MİT'çi Mehmet Eymür'ü 12 Mart darbesinde arkadaşlarına işkence yapmakla ve Amerika'ya çalışmakla suçladı.

Mehmet Eymür, ise ABD'ye çalışırken yakalanan eski MİT'çileri gündeme getirdi. 

Eymür, "Perinçek için 'fabrikatör' lafı bir istihbari terimdir. Yalan haber yayanlara verilir. Türkiye'de 2 tane Amerikan casusu yakalandı. Bunların bir tanesi Sabahattin Savaşman bir tanesi de Turan Çağlar'dır. Bunların ikisine de sahip çıkan Perinçektir. Acaba buna ne diyor?" sorusuna Perinçek şöyle cevap verdi:

"Yalan söylüyor. Sabahattin Savaşman ile beraber CIA'ya çalıştılar. Sabahattin Savaşman'ın itiraflarını da biz Aydınlık olarak yayınladık. CIA'ya nasıl çalıştıklarını biz deşifre ettik."

Mehmet Eymür daha sonra ise "Tamam Savaşman'a öyle cevap veriyor. Turan Çağlar yazı kurulunda değil miydi?" sorusunu yöneltti.

Doğu Perinçek, şöyle devam etti:

"Hayır efendim yalan söylüyorsunuz. Turan Çağlar'ın bizim yazı kurulunda ne ilgisi var. Hiçbir ilişkisi yok. Turan Çağlar, Barış Manço'nun kayınpederiydi galiba. Öyle adamlar bizim yazı kurullarımıza giremez. Sizin mesai arkadaşlarınız onlar. Beraber CIA'ya ve MOSSAD'a çalıştınız. 12 Mart darbesini milletin başına beraber ördünüz. 12 Mart'ta da varsınız, 12 Eylül'de de varsınız. Sizi işkence hanelerden tanıyoruz."

Mehmet Eymür de Perinçek'in sözlerine, "Bunları ispat edemediğiniz müddetçe müfteriden başka bir şey değilsiniz" diyerek cevap verdi.

 

Fotoğraf: Hürriyet gazetesi arşivi

Perinçek ve Eymür arasında yaşanan tartışma şöyle devam etti:

Mehmet Eymür: Böyle kalıplı sözlere hiç gerek yok. Hiçbir önemi yok! Bunları ispat edemediğiniz müddetçe müfteriden başka bir şey değilsiniz. Savaşman yakalandıktan sonra yayın yaptınız. Bu yayınlarla Hiram Abbas'ı öldürttünüz.

Doğu Perinçek: Sizi hedef gösterdik o doğru... Hedef göstermedik aslında bakın yaşıyorsunuz. Sizlerin bu ülkenin başına 12 Mart, 12 Eylül çoraplarını Amerika ile gladyo ile ördüğünüzü, orada Amerika'ya memurluk yaptığınızı biz yayın organlarımızda gümbür gümbür ortaya koyduk ve vazifemizi yaptık.

Mehmet Eymür: Hiram Abbas'ı öldürttünüz diyorum. Savcılar da dinselin bu programı. Adresini gösterdiniz, telefonlarını verdiniz. Resimlerini çektiniz. Arabasının plakasını verdiniz.

Doğu Perinçek: Evet çektik...Bakın öyle bir şey olsa savcılar

Mehmet Eymür: Bunu o çok sevdiğiniz Amerika'da yapsanız ömür boyu hapiste kalırdınız. Biliyor musunuz? Didem Hanım bunları çıkaracaksanız, beni de çağırın da öyle çıkarın. Hep söylüyorsunuz da netice yok. Ben belgelerle konuşacağım öyle palavra atarak değil.

Doğu Perinçek: Şu doğru, biz Hirem Abbas ve Mehmet Üymür'ün CIA ve MİT'e çalıştığını, 12 Mart darbesindeki rollerini, işkencelerdeki rollerini anlattık.

Mehmet Eymür: Ben kime işkence yaptım söyle bakayım. İsim söyle?

Doğu Perinçek: Erenköy'de herkese yaptın.

Mehmet Eymür: Kime yaptım kime?

Doğu Perinçek: Bütün arkadaşlarımıza

Mehmet Eymür: Yalan söylüyorsun, isim veremiyorsun çünkü atıyorsun.