Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski yol arkadaşı ve GELECEK Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın seçim hamlesini açıkladı. Davutoğlu'na yakınlığı ile bilinen Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Davutoğlu'nun ağzından Erdoğan'ın seçim çalışmalarını kaleme aldı.

Köşe yazısında Taşgetiren, Erdoğan'ın hamlesini şu sözlerle aktarıyor:

"Davutoğlu öncelikle seçimlere giderken Cumhur İttifakı adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oyun planına dair görüşlerini ifade ediyor; Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamplaşmayı muhafazakar değerler üzerinden derinleştirmek istediğini, bunun için  CHP ya da sol çevrelerden kırılacak potları malzeme olarak kullanacağını, son açıklamalarının bunun işareti olduğunu, Öcalan vs hamleleriyle alabilirse bir miktar Kürt oyu almaya çalışacağını,  AK Parti’den ayrılanların kurduğu Gelecek, DEVA, muhafazakar oyları etkilemelerini önlemek için CHP’ye “eklemlenmekle” suçlayacağını öngörüyor. 

Millet İttifakı için Osmanlı’nın son dönemindeki arayışlardan bu yana devam eden potansiyel üç damar var: Batı yanlısı damar ki bunu CHP temsil ediyor, Milliyetçi damar ki, bunu İyi Parti temsil ediyor, ve muhafazakar, dindar, İslâmî damar ki bunu da Saadet ve Ak Parti’den ayrılan DEVA – Gelecek temsil ediyor. Millet İttifakı’nın sütunlarının bu üç ana damarın birlikteliği kaidesi üzerine oturmasının toplumsal barışa olumlu katkı sunacağı gibi bir tasarımı – öngörüsü var.

Belli ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “CHP’ye eklemlenme” söyleminin kitleleri etkileyeceğini düşünüyor. Bunu “siyasi” bir kaygı olarak okumak mümkün, muhafazakar- milliyetçi kitlelerle diğer toplum kesimlerinin derin fay hatlarıyla ayrışmasını Türkiye’nin geleceği için büyük risk olarak telakki ediyor olması mümkün.