AK Parti  MKYK üyesi ve medya patronu olan  Ethem Sancak, katıldığı bir programda kullandığı “Biz Amerikan'ın desteğiyle iktidara geldik. Taç giyen baş akıllanır.” sözlerinden dolayı AK Parti'den ihracı istenmiş, ardından ise kendisi istifa ettiğini duyurmuştu.

Yeni Şafak gazetesinde Yayın Yönetmenliği, Ankara Temsilciliği ve köşe yazarlığı yaparken 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 23. Dönem Bursa milletvekili olan Mehmet Ocaktan'dan dikkat çeken Ethem Sancak çıkışı geldi.

Karar gazetesindeki bugünkü köşe yazısında Mehmet Ocaktan, Ethem Sancak'ın AK Parti'nin kuruluşu hakkında söz alabilecek son kişilerden olduğunu belirterek, "Bu zat AK Parti trenine sonradan kaçak olarak binen isimlerden birisidir" dedi.

Bakanların, milletvekillerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınında bulunan isimlerin AK Parti’yi töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmakta bir beis görmediğini vurgulayan Ocaktan, Ethem Sancak hakkında şu ifadeleri kullandı:

"En son örnek, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Ethem Sancak’ın AK Parti’yi suçlayıcı nitelikteki açıklamaları… O sözleri yeniden dillendirmekten hicap duyuyorum ama yine de altını çizmek durumundayım. Zira bu zatın Marmara Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye’nin güvenliği ve NATO konferansı”nda yaptığı konuşmada “Biz Amerika’nın desteğiyle iktidara geldik” şeklindeki ifadesi, bugüne kadar AK Parti’ye yapılmış en ağır suçlamalardan birisidir. 

Bu zat, AK Parti’nin nasıl iktidara geldiği konusunda söz söyleyebilecek en son kişidir. Çünkü bu partiyi millet kurmuştur, bu zat ise AK Parti trenine sonradan kaçak olarak binen isimlerden birisidir. Uygur Türklerini rencide edici açıklamaları ise kelimenin tam anlamıyla bir zırvadır… Herkes bilmeli ki Türkiye’nin Doğu Perinçek’ten fotokopi yoluyla çoğaltılmış çağ dışı düşüncelere ihtiyacı yoktur.

Bu zatın kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilmesi doğru bir karar, ancak şu ana kadar hiçbir AK Partili tepe yöneticinin bu deli saçması sözleri reddeden açıklama yapmaması büyük bir talihsizlik… Oysa biliyoruz ki AK Partili yöneticiler, muhalefetten gelen en küçük bir eleştiri karşısında bile yeri göğü inleten açıklamalar yapıyor, bu tür sözleri “Batı jurnalciliği” olarak nitelendiriyorlar.

“Dış güçleri” keşfetme konusunda çok başarılı olan iktidarın son dönemdeki siyaset dili dikkate alındığında AK Parti yönetimi, kolaylıkla Ethem Sancak’ın itham sözlerini Amerika’daki bazı lobilere filan bağlayabilirlerdi mesela… Demek ki partiye hakaret edenler ‘evin içinden’ olunca meseleyi çok da fazla kurcalamak gerekmiyormuş…"