Türkiye ve Suriye arasında olası görüşmeler gündemdeki yerini korurken, Hamas heyeti Şam'a gitti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bugün Filistin örgütü Hamas'tan bir heyetle bir araya geldi.

Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas, Suriye'de 2011'de patlak veren savaşta Esad yönetimine karşı cephe almış ve Şam'daki merkezini kapatmıştı. 11 yıl sonra Hamas heyetinin Şam ziyareti, ilişkileri yeniden normalleştirmeye yönelik “yeni sayfa açma girişimi” olarak nitelendi.

Hamas heyetinin başındaki Halil el Hayya, “Bu ziyareti tarihi bir buluşma ve Suriye-Filistin ilişkilerinde yeni bir sayfa olarak görüyoruz” dedi.

El Hayya, İsrail'in bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri normalleştirme adımı sonrasında Suriye yönetimiyle diyaloğu artırma kararı aldıklarını söyleyerek “Filistin davası bugün bir Arap destekçiye ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.

HAMAS'IN TÜRKİYE'DE VARLIK ALANI DARALDI 

Reuters'a konuşan Filistinli siyasi analist Mustafa Savvaf, İsrail'in Türkiye'yle de ilişkileri normalleştirdiğine dikkat çekerek, “Hamas'ın Türkiye dahil çoğu yerdeki varlık alanı daralmaya başladı. Bu nedenle hareket yeni bir zemin arıyor” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn 2020'de ABD'nin arabuluculuğunda İsrail'le normalleşme anlaşmaları imzalamıştı. Türkiye ve İsrail de ağustosta yaptıkları açıklamalarla dört yıl aradan sonra karşılıklı büyükelçi atama kararı aldıklarını açıklamıştı.