İstanbul boğazının en güzel yerlerinden birinde bulunan 1670 yılı yapımı tarihi Vaniköy Camisi yanarak kullanılamaz hale geldi.

Yangın konuşulmaya devam edlirken, caminin yönetimiyle de ilgili açıklamalar geliyor.

Öyle ki Vaniköy Camisi'nin sorumluluğu Yeni Valide Camii Vaizi Şeyh Vani Mehmet Efendi Bin Bestam Vakfı'na aitti. Vakfın yöneticisinin vefat etmesi üzerine caminin sorumluluğunu 2018 yılından beri Vakıflar Genel Müdürlüğü üstleniyordu.

Mülhak vakfının yeni yönetici atamasıyla Vaniköy Camisi 10 Kasım 2020'de yeniden vakfa teslim edildi. Caminin restorasyonuna ilişkin proje çizilip ilgili kurula sunuldu.

Vakıf yetkilisi Uğur Vanioğlu ise, yangından sonra verdiği ifadede “Vaniköy Camisi Yeni Valide Vaizi Şeyh Vani Mehmed Efendi Bin Bestam Vakfı'na aittir. Bu vakıf dedemizden kalmadır. Ben de 10 Kasım 2020 tarihi itibarıyla bu vakfın mütevellisiyim. Haberi alır almaz camiye gittim. Olay yerinde 7 adet çeşitli ebatlarda Arapça harflerle yazılı dini motifli çerçeveyi, 4 adet parçalanmış halı ve bir adet süs eşyasını aldım. Envanterde bulunan diğer eşyalar kullanılamaz durumdaydı. Caminin yanmasında şüpheli bir durum tespit edilmesi halinde davacı ve şikayetçiyim” dedi.

ÖZKÖK KAFALARI KARIŞTIRDI: TARİHİ CAMİ TARİKATA MI DEVREDİLDİ

Camideki yangına neyin sebep olduğu araştırılırken, Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, kafaları karıştıran bir yazı kaleme aldı.

Özkök yazısında, caminin 10 Kasım’da bir tarikata devredildiğini yazdı.

Ertuğrul Özkök yazısında şunları kaydetti:

“Bir başka örnek önceki gün yanan Vaniköy Camisi...

Yangından sonra öğreniyoruz ki, bu cami 6 gün önce, yani 10 Kasım 2020 günü bir tarikata devredilmiş.

Şimdi sormaz mısınız, koskoca 365 günde sanki başka hiç gün kalmamış gibi 10 Kasım 2020 günü bir tarikata devretmek nedir?

Bu kararı veren bürokrat, bu sembolizmle ne demek istemektedir...

Toplumun küçümsenmeyecek bir bölümünde bunca hassasiyet varken, ülkenin Cumhurbaşkanı’nın Anıtkabir’de Atatürk’ün huzuruna çıktığı saatlerde bunu yapmak...

Biraz saygı gösterip iki gün önce veya beş gün sonra yapsa ne değişirdi?

Evet Cumhurbaşkanı haklı...

Bu ülkeyi yeniden 2011 öncesi Türkiye menziline sokmak lazım.

Ama görüyoruz ki, sadece reform yapmak yetmeyecek...”

YANGIN ELEKTRİK TESİSATINDAN ÇIKTI

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı ekiplerin yaptığı incelemelerde yangının elektrik tesisatından meydana geldiği anlaşıldı. Yangının, tesisat kablolarında oluşan elektriksel ısınmadan kaynaklandığı sonucuna varan Yangın Raporu şu şekilde:

Camide meydana gelen yanma olayına yapının çevresinden ve merdiven araçları ile havadan çatı kısmına tarafımızdan müdahale edilmiştir. Kıyı emniyete ait üç adet kurtarma botu deniz tarafından yangına müdahale çalışmasında bulunmuşlardır. Yangın kısa sürede kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları yapılmıştır. Binanın cami ve lojman olarak kullanılan ahşap olan kısımları ile dahilindeki eşyalar, çatısı ve elektrik tesisatı tamamen yanmaktan, kagir olan kısımları ve minarenin sıvaları dökülmekten binanın ön cephe bahçesinde bulunan çınar ağacı kısmen yanmaktan zarar görmüştür. Ayrıca caminin doğu cephesinde park halindeki yasal sahibi tespit edilemeyen 34… plaka sayılı Alfa Romeo marka aracın muhtelif kısımları aşırı hararet nedeniyle kavrulmaktan zarar görmüştür.

Yangının seyri ve söndürülmesine müteakip yapılan araştırma ve inceleme neticesinde; cami dahilinde bulunan lojman sakinleri tarafından bir koku hissedilerek güney cephedeki yalının teknik personeli ile cami dahili kontrol edilerek elektrik sigortalarının kapatıldığı öğrenilmiştir. Mahalinde yapılan araştırmada yangın başlangıç ve ağırlık sebebinin camiye girişe göre sol asma kat 2. pencere civarı olduğu tespit edilmiştir. Bu bölümde yapıla araştırmada; camiye girişe göre sol duvarda elektrik dağıtım panosunun olduğu, devamındaki pencere boşluğunda elektronik ses sistemi, kamera kayıt cihazı ve klima ünite tesisatı bulunduğu görülmüştür. Bu bölgeden dağılan ve ahşap kaplamaların arasından geçen çoklu elektrik tesisat kablolarında oluşan elektriksel ısınma sonucu izolasyonlarının tutuşmasıyla (Bu kısımdaki tablo kesitlerinde, renk değişimi, yapışma, boncuklanma vb. emarelere rastlandığı) yanmanın başladığı, ahşap döşeme malzemeleri ve çatıya sirayet ederek binanın tamamına yayılması neticesinde yangın olayının meydana geldiği kanaatine varılmıştır.”