Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni ekonomi sistemi açıklamasının ardından “örtülü faiz” yorumları yapıldı. Açıklanan yeni ekonomi sistemi muhafazakârları böldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başında “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi”ni kamuoyuna duyurdu. 

Erdoğan’ın yeni modeli açıklamasının ardından “örtülü faiz” yorumları yapıldı. Açıklanan yeni ekonomi sistemi muhafazakârları böldü. 

Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, bugünkü yazısında, yeni modele destek verdi. “Bazı hocaların” yeni modele “faiz” dediğini hatırlatan Karaman, görüşünü şöyle açıkladı: 

“İçeriden ve dışarıdan Erdoğan’ı düşürmeyi dava edinmiş olanların oyunları yüzünden altın ve döviz fiyatları çok hızlı bir şekilde yükselmeye başlayınca o çevreler ellerini ovuşturmaya; bir kısmı iktidar, bir kısmı intikam bir kısmı da sömürü hesapları yapmaya koyuldular. Alınan zamanında ve yerinde tedbir ile fiyatlar normalleşme yoluna girdi. Bu defa da devletin ödemesinin faiz olup olmadığı tartışması ortaya çıktı. Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim, ‘devletin ödemesi hibedir’ diyorum.”

Hayrettin Karaman, yeni modelin “faiz” olmadığını belirtip kendi görüşüne destek veren hocaların da yazısında isimlerine şöyle yer verdi: 

“Orhan Çeker, Faruk Beşer, Mehmet Odabaşı, Ahmet Yaman.”

İSMAİLAĞA “CAİZ DEĞİL” DEDİ

Hayrettin Karaman’ın yanı sıra birçok muhafazakâr ise yeni ekonomi sistemine “faiz” diyerek karşı çıktı. 

İsmailağa Fıkıh Heyeti üyelerinden Fatih Kalender, “Dövize Endeksli TL Mevduat Hesabı” caiz mi, sorusuna, “Bir Müslüman’a uygun olmayan bir ameldir. Kati surette faizdir. Allah’a harp ilan etmektir. Rabbim muhafaza buyursun” diye yanıt verdi. 

Din Görevlileri Birliği Derneği (DİN-BİR-DER) Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım, Millî Gazete’ye yapmış olduğu açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Faiz, fakiri daha fakir, zengini ise daha zengin yapar. Faiz, devleti ve yönetimi zor durumda bırakır. Devletler faiz sisteminin çarklarını yağladıkları sürece kaybetmeye mahkûmdur. Faiz haramdır. Batıl yolla Hakk’a gidilmez. Bu işin sonu helâk olur. Bu sistem ile çok büyük bir enflasyon oluşur. Çare, faizsiz sistem uygulamaktadır.”

Millî Gazete Yazarı Abdülaziz Kıranşal ise “Bütün bu sistem de küresel çaptaki emperyalist faiz düzenine bağlı. Böyle bir düzen içerisinde para muameleleri ile ilgili istediğimiz kadar şu helaldir şu da haramdır diye fetva verilsin. Haim Nahum projesi gereği aç ve işsiz bırakılan, borca ve faize köle edilen, dininden ve ahlâkından uzaklaştırılan kitlelerin fetvayı düşünecek takatleri bile kalmaz. İşte bu nedenle mesele fetva meselesi değil bir düzen meselesidir. Müslümanlar olarak bu bozuk düzen içerisinde ayakta kalmak için fetva bulmanın yollarını değil, Müslümanca yaşamak için Müslümanca bir düzen kurmanın yollarını aramak zorundayız” diye konuştu. 

ERDOĞAN AÇIKLADIĞI YENİ SİSTEM

Söz konusu sistemin ayrıntıları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından şöyle açıklanmıştı:

“Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinden işleyecek, faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerinde kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır. Kur farkı hesaplamaları için TCMB her gün saat 11.00’da USD döviz alış kuru yayınlayacaktır. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır. Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup, minimum faiz oranı TCMB politika faiz oranı olarak uygulanacaktır. Sisteme, isteyen her banka katılabilecektir.”