Memur ve emekli net maaşı için beklenen kritik kabine sona erdi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan başkanlığında toplanan  Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası memur ve emekli maaşları açıklandı.  TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla birlikte memur ve emeklilere verilecek zam oranı netlik kazandı. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren kabinde sonrası memur ve emekli aylıklarına ilişkin merak edilenler açıklandı. 

2022 YILI MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI 

Yeni yılın ilk Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, memur maaşlarına ilişkin, "Memurlarımızın ocak ayındaki yüzde 5'lik toplu sözleşme zammını yüzde 7.5'a çıkardık" ifadelerini kullandı. Ayrıca Erdoğan en düşük emekli maaşını 2 bin 500 lira olarak açıkladı.

Memur ve memur emeklilerinin açıklanan enflasyon farkıyla birlikte alacakları zam oranı kesinleşti. Memur ve memur emeklileri 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 25.65 ile yüzde 27 arasındaki oranlarda zammı hak etmiş oldu. En düşük öğretmen maaşı 6354, polis maaşı 9599, hemşire 6733, vaiz 6449 lira oldu.

İşte  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Memurlarımızın maaşlarında Temmuz - Aralık enflasyon farkı, toplamda yüzde 28 oranında bir artış yapıldı. Memurlarımızın ocak ayındaki yüzde 5'lik toplu sözleşme zammını yüzde 7.5'a çıkardık. Maaş artış oranını yüzde 30'a çıkartmış olduk.

Emeklilerimizin maaşında ise enflasyon oranı kadar artış zaten yapıyoruz. İlave olarak düşük maaş alan emekliler için alt sınır belirledik. Hiçbir emeklimiz 2500 liranın altında maaş almayacak. ''

ARALIK AYI ENFLASYONU TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen Aralık ayı enflasyon oranını açıkladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 36,08 ile Eylül 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Üretici enflasyonu da yüzde 79,89 ile Şubat 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

MEMURLARIN EK ZAM BEKLENTİSİ

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ise enflasyon rakamlarını konuk olduğu canlı yayında değerlendirdi. İşte, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'ın o açıklamaları:

"Bir defa 19 yılın en büyük enflasyonu gerçekleşti onu ifade edelim. Bu tam da ek zam çağrımızı teyid eden bir gelişme. Yıllık yüzde 36.08’lik bir TÜFE ortada. Burada gözden kaçırılmaması gereken 22.48’lik kısım enflasyon farkıdır. Bu adımı 6 ay sonra atıyoruz. Bu bir zam değil bu bir enflasyon farkıdır. Arada geçen süreç, ekonomik dalgalanma bizi yüzde 100 haklı olarak ortaya çıkardı. Asgari ücrete yapılan zam da ekonomideki türbülansa karşı atılan bir adımdı. Hükümet bunu değerlendirmek zorunda.

Bugün de bunu ifade ettik. Yeni yıl itibarıyla gerçekleşen zamlar da aralık enflasyonuna dahil değildi. Kılavuza gerek yok. Mutlaka memura ilave zam yapılmalı ve bu da seyyanen zam olmalı. Memurun en düşük maaşı ocak itibarıyla 4160 TL. Gelir vergisindeki muafiyetle birlikte bu rakam 5700’lü bir rakama tekabül ediyor. Bu kesinlikle yeterli değil.

Asgari ücretteki artış ortada. En düşük maaş kesinlik yükseltilmeli. Bunun için de ek zam kaçınılmazdır. Biz toplantıdan önce ek zam şarttır diyerek bu yaklaşımı kamuoyu ile paylaştık. Sayın Çalışma ve Maliye bakanlığına da bu beklentimizi aktardım.

Taraflar bir araya gelerek bu zamlar nasıl olmalı konuşulmalı tartışılmalı. Bu da ek bir protokolle hayata geçirilmeli. Memurun zam beklentisi konusundaki yaklaşımımız seyyanen bir artıştır. Masaya gelip konuşmalıyız. Memurun ne istediğini anlamak için sosyal tarafların bir araya gelmesi lazım. Ek zam konusunda prensip olarak anlaştık. Bugünkü Kabine’den çıkması gereken kararın sosyal tarafın aynı masalarda buluşması gerektiğine inanıyorum. Bir araya gelirsek mutlaka ama mutlaka birbirimizi anlayacağımız bir zemini tahsis edebiliriz diye düşünüyorum. Ek zam yapılmazsa yetkili kurumlarla değerlendirip kamuoyu ile paylaşırız.

Gelir vergisi herkese aynı şekilde yansımadı. Burada evli iki çocuklu eşi çalışmayan kişi 38 TL ek almış oluyor. Gelir vergisi muafiyetinden kaynaklı gelir artışında bir eşitlik sağlanmadı. Bu rakamı bir sosyal taraflar bir araya geldiğimizde masada bütün gerekçeleri ile ortaya koymuş olacağız."