Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, ‘ Friedlander Consulting Group LLC’ adlı lobi şirketiyle yeni yılın ilk lobi anlaşmasını yaptı.

Anlaşma şirketin Başkanı Ezra Friedlander ile Mercan arasında 5 Ocak günü imzalandı.

Şirketi 2001 yılında New York’ta kuran Ezra Frienlander, ABD’deki ‘Ortodoks Yahudilerin’ önde gelen isimleri arasında yer alıyor. Demokratlara yakınlığıyla bilinen şirkete ayda 35 bin dolar ödenecek.

Biden Yönetimi ve Kongre nezdinde lobi yapacak olan Friedlander Grubu ile şimdilik 6 ay için sözleşme yapıldı, ancak anlaşma metninde gerekirse uzatılacağı belirtiliyor.

Murat Mercan Musevilerin ‘Bar Mitzva’ töreninde: Mercan, arkasında Ezra Friedlander, yanında Haham Marc Schneier ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür

Ezra Friedlander Başkan Biden’la

Tele 1"den Yılmaz Polat"in haberine göre, Friedlander kendisini tüm başkanlara eşit mesafede olmakla tanımlıyorsa da Başkan Biden’la Obama döneminden buyana olan yakın ilişkileri öne çıkıyor.

Washington Büyükelçisi Mercan’ın, bir süredir ABD’de önde gelen Musevi kuruluş ve isimlerle biraraya gelip yakın ilişki kurmaya çalıştığı görülüyor.

Mercan, New York- Brooklyn’da Musevi Kuruluş ‘American Friends of Lubavitch’in düzenlediği dini ‘Hanukkah’ gecesine katıldı, İsrail Büyükelçisi Gilad Erdan ve Yunanistan Büyükelçisi Alexandra Papadopoulou ile mumlar yaktı, Hannukkah’ gecesinde Uluslararası Para Fonu Başkanı (IMF) Kristalina Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass ile buluştu. Erdoğan ekonomisindeki son çalkantılı durumu ele aldı.

Mercan, Amerikan Sefarad Yahudisi Kardeşlik derneğinin New York’taki gala gecesine katıldı, Tel Aviv Üniversitesi Moshe Dayan Merkezi’nden Dr. Nir Boms’la biraraya geldi ve son olarak Dünya Yahudi Kongresi İcra Başkan Yardımcısı Dr. Maram Stern’le görüştü.