CNN’e konuşan bir Beyaz Saray görevlisine göre, Trump Senatörleri Erdoğan’la görüştürerek yaptırım meselesinin ciddiyetini ve bu konuda eli-kolunun bağlı olduğunu göstermek istedi

TSİ 07:00 – Henüz Başkan Erdoğan’ın Beyaz Saray’da Donald Trump’la yaptığı ikili zirve ve ardından dış politika uzmanı beş Senötör’le görüşmesinin kulisi tam olarak basına yansımadı. Ancak, Reuters,  the Hill, FT, Bloomberg gibi dış basın kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre Gülen, Halkbank, S-400’ler ve Suriye’de ABD’nin YPG-PYD’ye arka çıkması gibi ana tartışma konularında kayda değer bir gelişme sağlanamadı.

Başkan Trump Erdoğan’ı öğerken, $100 milyarlık ticaret antlaşması üzerinde çalışmaların hızlandırılması talimatını verdiğini ifade etti. Öte yanda, S-400’ler hususunda görüşmelerin devam ettiğini vurgulamakla yetindi. Savunma Bakanlığı ve Trump YPG-PYD’ye desteğin süreceği ve 500-600 ABD askerinin petrol yataklarını korumak için Suriye’de kalacağını tekrarladı.

CNN’e göre, 5 Senatör ve Erdoğan arasındaki görüşmede yer yer sert tartışmalar yaşandı. Özellikle Senato’da Türkiye karşıtı bir yaptırım tasarısının iki mimarından biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın saldırgan  bir tavır  içinde olduğu rapor edildi.  CNN’e konuşan bir Beyaz Saray görevlisine göre, Trump Senatörleri Erdoğan’la görüştürerek yaptırım meselesinin ciddiyetini ve bu konuda eli-kolunun bağlı olduğunu göstermek istedi. Aynı kaynak “Başkan Erdoğan’ın Senato’nun bu meselelerde gücü ve kontrolünü sezmesi açısından görüşme yararlı oldu” ifadesini de ekledi.

Hürriyet görüşmeleri yorumsuz, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’daki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi ve Türk ve Amerikalı yetkililerin F-35 meselesinin çözümü konusunda yoğun şekilde çalıştıklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’ın gönderdiği mektuplarla ilgili “Mektupları Trump’a tekrar takdim ettim. ABD’nin bir teröristi muhatap alması bizi üzmüştür.” ifadelerini kullandı” başlığıyla verdi.

Cumhuriyet ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan dün kritik gündem başlıklarıyla Trump ile bir araya geldi. ABD Başkanı, Türkiye ile ticari ilişkileri 100 milyar dolara çıkarma vaadini yineledi. Suriye’de YPG ile işbirliğinin süreceği, petrol bölgelerinde kalacakları mesajı verdi” başlığını attı.

Kaynak:ParaAnaliz