Türkiye’de "FETÖ üyeliği" suçlamasıyla tutuklu bulunan ABD vatandaşlığı da bulunan NASA çalışanı Serkan Gölge’nin serbest bırakıldı. Kararın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı telefon görüşmesinden kısa süre sonraya gelmesi dikkat çeken bir durum oldu.

Gölge, Ağustos 2016'da tutuklanmıştı. Hatay 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 Şubat 2018'de görülen karar duruşmada Gölge'ye "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. İtiraz üzerine suçlama "terör örgütüne yardım etmek" olarak değiştirilmiş ve ceza 5 yıla düşürülmüştü.

ABD: KARAR MEMNUNİYET VERİCİ

Reuters'ta yer alan habere göre Gölge'nin serbest bırakılmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Açıklamada, ABD'nin Gölge'nin bırakılmasını "memnuniyetle karşıladığı" belirtildi. ABD'de geçen ay, Gölge'nin serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım çağrısı yapan bir yasa tasarısı hazırlanmıştı. Tasarıda, Türkiye'de ABD vatandaşlarının ve Amerikan konsoloslukları çalışanlarının tutuklanmasından sorumlu olan yetkililere yaptırım çağrısı yapılıyordu.