Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendi kitlesi gözünde de “yenilmez”, ya da “dokunulamaz” olma özelliğini kaybettiğini ifade etti.

31 Mart yerel seçimlerinde CHP'nin büyükşehirlerde aldığı başarılı sonuçlara dikkati Yetkin, "büyük şehirlerde rüzgar şu anda Erdoğan’dan yana esmiyor. Bu Erdoğan’ın siyasi hayatında ilk defa seçime gitme meydan okumasından uzak durmasının ilk nedeni" değerlendirmesinde bulundu.

Murat Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şu şekilde: 

"İki ay sonra, 3 Kasım’da AK Parti iktidarda 17 yılını doldurmuş olacak. Bu on yedi yıl boyunca her dara düştüğünde sandığa başvuran, kim ağzını seçim diye açacak olsa hodri meydan diyen ve kazanan Erdoğan, artık bu takata sahip görünmüyor.

Bunun bir nedeni CHP’ki Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart’ta İstanbul’u almasına kabul edemeyen Erdoğan’ın 23 Haziran’da ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tam desteğine rağmen aldığı yenilgidir. On yedi yıldır ilk defa Erdoğan kendi kitlesi gözünde de “yenilmez”, ya da “dokunulamaz” olma özelliğini kaybetmiş durumdadır.

Üstelik bu yenilgi sadece İstanbul’da değil, hızla şehirleşen Türkiye’nin büyük şehirlerinde Ankara, İzmir, Adana, Antalya’da da yenilmiş durumdadır. Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3 Eylül’de HaberTürk’te söylediği üzere, CHP Bursa’yı da tamamen kendi iç kavgası nedeniyle kaybetmiş görünüyor. Dolayısıyla asıl oy deposu olan büyük şehirlerde rüzgar şu anda Erdoğan’dan yana esmiyor. Bu Erdoğan’ın siyasi hayatında ilk defa seçime gitme meydan okumasından uzak durmasının ilk nedeni.

Erdoğan’ın “yenilmez” görüntüsünün hasar almasının ilk sonuçlarından birisi, AK Parti içindeki huzursuzluğun, hem de yüksek sesle açığa vurulmaya başlaması oldu. Burada bir üslup farkı ortaya çıktı. Ali Babacan baştan istifasını verip sessiz ve derinden kendi hedefine yoğunlaşırken, Ahmet Davutoğlu hala üyesi bulunduğu AK Parti’deki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimine, Batı demokrasilerinde de görülebilecek şekilde bayrak açtı. Yine oralarda da görülebilecek şekilde partiden ihraç süreci başlatıldı. Ama istifalar da başladı. Yolları Erdoğan ile ayrılanlar arasında milletvekillerinin yanısıra önceki İstanbul İl Başkanı Selim Temürci gibi kitle bağı güçlü isimler de bulunuyor. Karar gazetesinde İbrahim Kiras, devlet ve parti yönetiminde aile etkisinden söz etmeye dahi korkulduğunu yazdı."


Yetkin'in "Bazen böyle başlar: 2023 hedefi tutmuyor, Erdoğan erken seçim istemiyor" başlıklı yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz