Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Önder İmam Hatipliler Buluşması'na ve toplu açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alarak “İstanbul'da İETT'de şu anda sakallar bunlarla uğraşmaya başladılar. Bunu biz 12 Eylül'de yaşadık” dedi. Erdoğan “Seçim döneminde takılan özgürlük maskesi yerini baskıya, faşizmi aratmayan tahammülsüzlüğe bıraktı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın bu açıklaması AKP'li Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin yayınladığı kılık kıyafet uygulamasını hatırlattı. AKP’li belediye de saç-sakal traşına dikkat çekmişti.

Odatv'nin haberine göre, AKP'li Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay imzalı gönderilen yazıda çalışanları saç-sakal ve kıyafetlerine yönelik talimatlar yer almıştı.

Kadın çalışanların kıyafetleri hakkında talimatta, "kolsuz ve çok açık yakalı gömlek elbise ve bluz ile strech, kot ve benzeri pantolon giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi sandalet giyilmez" ifadeleri yer aldı.

Erkek çalışanlar içinse, "saç-sakal traşı, kravat, ütülü pantolon; kapalı, temiz ve boyalı ayakkabı" olması istendi. Talimatlara uyulmaması durumunda birim amirlerinin sorum olacağı belirtildi.

Çalışanlara 2 Temmuz 2019'da gönderilen talimat yazısı şöyleydi:

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik; kamu personelinin aşırıya kaçmayacak şekilde; sadece kılık ve kıyafette olmalarını, kılık ve kıyafette birlik ve bütünlük içinde olmalarını sağlamayı amaçlamakta olup, yönetmelikte her sınıf ve derecedeki memurlar sözleşmeli ve geçici görev ile çalışan personel ile işçilerin kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin esaslar belirtilmiştir.

İlgili yönetmelik gereğince; Belediyemizde çalışan personelin, (memur, sözleşmeli personel, işçi ve şirket personeli) erkek çalışanlar (saç, sakal traşı, kravat, ütülü pantolon, kapalı, temiz ve boyalı ayakkabı vs.) ve bayan çalışanların (kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, elbise ve bluz ile strech, kot ve benzeri pantolon giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi sandalet giyilmez. vs.)

Belirtilen kurallara uyulması gerekmektedir. Bina dışında sürekli çalışan personel ise kendi birimlerince belirlenecek olan iş elbisesi (önlük, tulum vs.) giyeceklerdir. Ayrıca tüm personelin mesai giriş çıkış saatlerine uyması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen hususların birimimiz personeline duyurulması ve takibinin yapılması gerekli olup, aksi halde hiyerarşik birim amirleri de sorumlu tutulacaktır.

Konu hakkında gereken hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğinin yapılmasını rica ederim.

İşte o talimat: