KP'li Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanması, öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 üniversiteye rektör atadı. Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Durman ve Çağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ünal Ay atandı.

AKP'de birçok görevler üstlenen ve son olarak İstanbul 1'inci Bölge'den milletvekili aday adayı olan Melih Bulu, açıklanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesine rektör yapıldı.

BOĞAZİÇİLİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Söz konusu atamaya tepki gösteren öğrenciler, "Demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz" dedi. Boğaziçi Dayanışması tarafından gösterilen tepkide şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle okulumuza Melih Bulu'nun kayyum olarak atandığını öğrendik. Boğaziçi öğrencileri olarak demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz. Melih Bulu bizim rektörümüz değildir!"

Boğaziçi öğrencileriyle dayanışma gösteren ODTÜ’lü öğrenciler de atamaya tepki gösterdi. ODTÜ Savunulmalıdır hesabından yapılan açıklamada, şunlar denildi:

“Boğaziçi üniversitesi'ne daha önce AKP'den milletvekili adayı olan Mehmet Bulu isimli kişi kayyum rektör olarak atandı. Üniversiteler bu ülkenin toplum refahı ve yarınları için bilim üretir, siz iktidarda kalın diye değil.”

Öğrenciler sosyal medyada "#KayyumRektörİstemiyoruz" etiketiyle tepkilerini gösterince etiket, kısa sürede Twitter'da en çok konuşulanlar arasına girdi.

ÖĞRENCİLERDEN EYLEM ÇAĞRISI

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Bulu'nun rektör atanmasını protesto etmek için Pazartesi günü saat 14:00'te basın açıklaması yapacaklar.

Boğaziçi Dayanışması'nın yaptığı duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni kayyumu atandı, sermayedar ve AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu. Hiç uzatmadan söyleyelim, Melih Bulu rektörümüz değildir, kayyum rektör istemiyoruz.

Bütün Boğaziçi öğrencilerine ve emekçilerine, üniversite dayanışmalarına ve demokratik toplum örgütlerine çağrımızdır. Pazartesi günü saat 14:00'te Boğaziçi Güney Kampüs kapı önünde BASIN AÇIKLAMASI gerçekleştireceğiz,  hepiniz davetlisiniz. Ayrıca Boğaziçi öğrencileri olarak pazartesi günü online dersleri BOYKOT edeceğiz, bütün Boğaziçi öğrencilerini bu atmaya karşı boykota çağırıyoruz.

AKP hükümetinin üniversitelerin özerk yapısına saldırılarına karşı bizim yanımızda olun. Atanan kayyumlara karşı hep birlikte mücadele edelim. Bütün üniversite öğrencilerini ve bize destek olmak isteyen herkesi Pazartesi saat 14:00'te Boğaziçi Güney Kampüs kapı önünde bekliyoruz!"

EN İLGİ ÇEKEN ÖĞÜDÜNÜ BÖYLE PAYLAŞTI

Bulu'nun geçmişte yaptığı konuşmalar, sosyal medya paylaşımları da öğrencilerin tepkisini çekti. Melih Bulu'nun, öğrencilerine verdiği en ilgi çeken öğüdü ise: “Eğer iş fikrinizi annenize anlattığınızda anlıyorsa o işi yapmayın.”

DEVA PARTİSİ'NDE ÇATLAK

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin tepki gösterdiği Melih Bulu'ya DEVA Partisi sahip çıktı. DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Bahar Ekşi, "Tanıdığım çok değişik fikirlere sahip açık ve öngörülü  bir rektör. Türkiye’de akademik  olarak alanında en çok atıfı alan. Lisansı ODTÜ, YL ve Doktorası Boğaziçi’nde olan birinin Boğaziçi’ne rektör olarak atanmasını çok haklı buluyorum. Melih Bulu hocamı tebrik ediyorum" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Bulu'nun rektör yapılamasına tepki gösterdi. Babacan şu ifadeleri kullandı:

"Üniversiteler özerk olmalıdır. Ülkemizin özgür akademiye, özgür bilim insanlarına ve üretken öğrencilere ihtiyacı var. Bu özgürlük ve üretkenlik, kayyum atamalarıyla sağlanamaz. 

#KayyumRektörİstemiyoruz. Özgür bir akademi istiyoruz."

AKP'DEKİ KARİYERİ

Fikir Kulüpleri Federasyonu da Melih Bulu'nun geçmişini paylaştı. Buna göre Bulu, 2002'de AKP Sarıyer İlçe Kurucusu, 2007'de AKP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı, 2009'da AKP Ataşehir Belediye Başkanlığı Aday Adayı, 2015'te de AKP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı oldu.

BULU'NUN GEÇMİŞİ

CHP eski milletvekili Gökhan Günaydın, sosyal medya hesabından Melih Bulu’nun geçmişiyle ilgili paylaşımda bulundu.

Günaydın, “2009’da tam zamanlı akademik yaşama başladı. 2016’da rektörlük seçimleri kaldırıldı. 2016’da İstinye, 2020’de Haliç, 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Rektör’ü oldu. AKP’de 2002’de ilçe, 2007’de İl YK üyesi, 2009’da Belediye, 2015’te milletvekili adayı. İlk 500’de üniversitemiz yok” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Odatv