Erdoğan'ın kararıyla kuruldu: Takviye Kuvvet yeni rejimin güvenlik inşası

CumhurbaşkanıI kararıyla Ankara’dan sonra İstanbul’da da kurulan Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’ne siyasiler ve hukukçulardan tepki gelmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı kararıyla Ankara’dan sonra İstanbul’da da kurulan Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’ne siyasiler ve hukukçulardan tepki gelmeye devam ediyor.

Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü hakkında “Zaman kaybı ve maliyeti de ortadan kaldırıyoruz ve tasarruf sağlıyoruz” açıklaması yaptı. Soylu, “ikinci bir teşkilat kuruluyor” eleştirilerine ise “Emniyet’e bağlı, hızlı harekete geçme kapasitesi olan mobil bir çevik kuvvetten söz ediyoruz” dedi.

Ankara Barosu Toplumsal Davalar ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doğan Erkan, bu durumun valilikleri de aştığını söyledi.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; Kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden Erkan, şöyle konuştu:

“Kolluk gücü valiliklere bağlıdır. Bu program kolluğu validen, ilden koparıyor. İllerdeki valilerin inisiyatif almasını ortadan kaldırıyor.”

KOLLUK SİYASİLEŞECEK

Erkan, “Öngörülen yeni düzende, idari görevlerini merkezden emirle yerine getirecek olan kolluk daha da siyasallaşacak. Hele ki adli kolluk görevlerini bu kolluk nasıl yerine getirecek? Doğrudan İçişleri Bakanı ve Saray’a bağlı olacak kolluk, adliyeye yönelik görevlerde nasıl bağımsız adli görev yapacak?” ifadelerini kullandı.

SOYLU KENDİNİ ELEŞTİRDİ

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Soylu’nun açıklamalarında kendilerine dönük bir özeleştiri olduğunu da söyledi.

Tanrıkulu, sözlerini şöyle aktardı: “Demek ki şu anda emniyet müdürlüğü hızlı hareket etme kapasitesinden yoksun. Neden emniyet dışında silah kullanma, zor kullanma gücüne sahip başka bir birimi İstanbul’da, Ankara’da oluşturuyorsunuz? Hiçbir şeye güvenmeyen, kendi yarattığı güvenlik aygıtına güvenmeyen, bunun dışında doğrudan kendisine bağlı güvenlik aygıtı inşa etmeye çalışan bir rejim var. İnşa ettikleri yeni rejimin güvenlik inşasından başka bir şey değil.”

KENDİ İÇLERİNDEKİ GÜVENSİZLİKTEN

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de “Her geçen gün tek adam rejiminde daha da bir polis devletine doğru gidiliyor. Yalnız tek adam rejiminde polis devletine doğru gidilirken, bir taraftan da kendi iç ilişkilerinde farklı çatışmalar çıkabilir diye bir güvenlik için çalıştıklarını düşünüyorum. Erdoğan kendine başka bir merkezi güç kurmak istiyor olabilir. Tek adamın zaten merkezi bir gücü var. Dolayısıyla kendi içlerindeki güvensizlikten kaynaklandığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

kAYNAK GERÇEK GÜNDEM