CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun masasındaki ankete göre başkanlık sistemine var olan destek yüzde 40’ın altına düştü. Anket çalışmasına göre MHP seçmeninin de yüzde 64.1’i başkanlıktan memnun değil.

CHP, Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması, kuvvetler ayrılığı ve parlamenter sistemin güçlendirilmesi vurgusunu gündemde tutarken, yapılan bir anket çalışması başkanlık sistemine desteğin gerilediğini gözler önüne serdi. CHP’deki anket çalışmasına göre; son bir yıldır uygulanan başkanlık sisteminin yararlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 37 olurken, başkanlık sisteminin yararlı olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 54 olarak gerçekleşti. MHP seçmeninde başkanlık sisteminin iyi olduğunu düşünenlerin oranı 29 olurken, iyi olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 64.1 oldu.
Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olmasına yönelik referandum çağrısı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun masasında bulunan bir anket başkanlık sistemine vatandaşların verdiği desteğin yüzde 40’ın altına düştüğünü gösteriyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, Anket çalışmasına göre, son bir yıldır hayata geçen başkanlık sisteminin yararlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 37, yararlı olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 54 oldu. 24 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini ifade edenlerin yüzde 78’i başkanlık sisteminin yararlı olduğunu düşünüyor. Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye oy verdiğini ifade edenlerin ise yalnızca yüzde 29’u başkanlık sistemini yararlı buluyor. Ankete göre 24 Haziran’da Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye oy vererek başkanlık sistemini destekleyen seçmenlerin yüzde 64.1’i başkanlık sisteminin yararlı olmadığı görüşünü dile getiriyor. Buna göre MHP seçmeninde başkanlık sistemine yönelik ciddi bir kırılma yaşanıyor.

Anket çalışması kapsamında katılımcılara, “Sizce Türkiye bugünkü başkanlık sisteminde mi kalmalıdır, yoksa parlamenter sisteme mi dönmelidir” sorusu da yöneltildi. Buna göre katılımcıların yüzde 53,8’i parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiği görüşünü ifade ederken, yüzde 41.4’ü ise başkanlık sisteminde kalınması gerektiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 4.8’i ise bu konuda bir fikri olmdağını kaydetti. 24 Haziran seçimlerinde oy verilen parti tabanlarına göre AKP’ye oy verenlerin yüzde 80.8’i başkanlık sisteminde kalınmasını isterken, MHP’ye oy verenlerin yüzde 43.6’sı başkanlık sistemini savundu. MHP’ye oy verenlerin yüzde 52.6’sı parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. CHP seçmenlerinin yüzde 89.7’si, İYİ Parti seçmenlerinin yüzde 84.4’ü ve HDP seçmeninin yüzde 93.4’ü parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiği görüşünü ifade etti. SP seçmeninin yüzde 42.9’u parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiğini, yüzde 52.4’ü ise başkanlık sisteminde kalınması gerektiğini ifade ediyor.

‘Kötüye gidiyor’
Anket çalışması kapsamında katılımcılara “Genel olarak düşündüğünüzde Türkiye iyiye doğru mu gidiyor, yoksa kötüye doğru mu gidiyor” sorusu da yöneltildi. Buna göre ankete katılanların yüzde 21.6’sı Türkiye’nin iyiye doğru gittiği görüşünü dile getirirken, yüzde 57.6’sı ülkenin kötüye doğru gittiği görüşünü ifade etti. Katılımcıların yüzde 18.3’nü ülkenin ne iyiye ne de kötüye doğru gittiği; yüzde 2.3’ü ise fikri olmadığı görüşünü ifade etti.
Anket çalışması kapsamında katılımcılara, “Genel olarak düşündüğünüzde Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 44’ü “Evet onaylıyorum” yanıtını verirken, yüzde 48.5’i ise “Hayır onaylamıyorum” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 7.5’i bu soruya fikrim yok yanıtını verdi.