Geçtiğimiz hafta önce AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, “Türkiye'de son 20 senede her eve bakın ya bir otomobil ya da 2 otomobilimiz var. Her evde 2- 3 telefon var” açıklamasıyla gündem yaratmıştı.

Demiröz’ün ardından muhalefetin araçların pahalı olduğu eleştirilerine yanıt veren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da benzer bir açıklama yaparak "Şu anda bakıyorsunuz her evde araba var, kapıcısında araba var. Şu anda 2. el araba yetişmiyor zaten." ifadelerini kullanmıştı.

Para Kule sitesinin yazarı Emre Özpeynirci, köşesinde kaleme aldığı “Türkiye’de kaç evde otomobil bulunuyor” yazısında araba sahipliğine bakıldığında Türkiye’nin Avrupa’da sonuncu sırada yer aldığını aktardı.

Özpeynirci, alım gücünün düşmesinden kaynaklı olarak vatandaşın sadece 10 yaşından büyük arabaları alabildiğini belirtti.

Özpeynirci’nin yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

Peki söylenildiği gibi gerçekten Türkiye’de her evde bir otomobil var mı? Hemen TÜİK rakamlarından Türkiye’deki resmi toplam araç ve otomobil sayısını vereyim. Tam yıl olarak baktığımızda, 2020 yılında Türkiye’deki toplam araç parkı 24 milyon 144 bin 857 adet olarak gerçekleşmiş. Tabi toplam araç parkının içinde motosikletten, itfaiye aracına, polis aracından kamyona, traktörden biçerdövere kadar her şey dâhil. Bu parkın içinde toplam otomobil sayısı ise 13 milyon 99 bin. Otomobillerin ise yüzde 25’i ise 21 yaş ve üstünde. Yani 100 otomobilin 25’i hurda statüsünde. Ortalama yaşı ise 13,2.

1000 KİŞİYE 161 OTOMOBİL

Toplam 13 milyon otomobilin 84 milyon nüfusa oranla sahipliğine bakıldığında ise asıl gerçek ortaya çıkıyor. Bugün Türkiye’de her 1000 kişiye düşen otomobil sayısı sadece 161 adet. İşte bu bizi otomobil sahipliğinde Avrupa sonuncusu yapıyor. Bugün Avrupa ortalaması 569 adet.  Almanya’da her 1000 kişiye düşen otomobil sayısı 575 adetken, Fransa’da 570, İngiltere’de 528, Yunanistan’da ise 489 adet. Düşünün bize en yakın Bulgaristan’da bile 1000 kişiye 400’e yakın otomobil düşüyor.

Hane sayısına bakmak gerektiğini söyleyenlere de resmi rakamları vereyim. Türkiye’de yine TÜİK rakamlarına göre hane sayısı 3.2’ye kadar düştü. Yani bu hesaba göre de her eve ne yazık ki bir otomobil düşmüyor.

2.EL 11 AYDIR DÜŞÜYOR

Gelelim ikinci el konusuna. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “İkinci ele araç yetişmiyor” derken neyi kastettiğini tam anlayamadım ama rakamlar yine farklı söylüyor. 2.el Otomobil pazarı son 12 ayın tam 11 ayını düşüşle geçirdi. Eylül ayında yüzde 7,9 kayıpla 596 bine gerileyen pazar, ilk 9 ayı yüzde 22,2 kayıp ve 3.96 milyon adet ile geçti. İşin en acı tarafı ise satılan her 100 ikinci el otomobilin yüzde 55’i 10 yaş ve üzerinde. İnanın bu fiyatlarla artık gücümüz hurda araçlara bile zor yetiyor.