CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında sözlerine, Bursa Osmangazi ilçesindeki terör saldırısında yaşamını yitiren infaz koruma memuruna Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyerek başladı, terör saldırısını lanetledi.

Özkoç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yaz mevsiminin yaklaştığını, orman yangınlarına karşı önlemlerin bir an önce tamamlanması gerektiğini hatırlattı.

“YANGIN MEVSİMİ YAKLAŞIYOR, SÖNDÜRME UÇAKLARI ALIN!”

Özkoç, geçtiğimiz Temmuz ayında Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan büyük orman yangınına işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

* Kendi sosyal medya hesabımdan neredeyse her gün iktidarı uyarıyorum; ‘Havalar ısınmaya başlıyor, yangınların çıkma ihtimali artıyor. Uçak aldınız mı?' diye… Geçen yıl Temmuz ayında Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangını, tam 2 hafta sürdü… 3 insanımız hayatını kaybetti, 7 bin’e yakın hayvan telef oldu, onlarca insan yaralandı, binlerce dönüm tarla, bahçe, sera yandı ve 127 bin hektarlık orman alanı kül oldu.

* Tahmini ekonomik kayıp; 2 milyar lira civarında. Birincisi, THK'nın 7 yangın söndürme uçağının havalanabilmesi için 5 milyon dolar gerekiyor, yani 75 milyon lira. Türk Hava Kurumu uçaklarının üst modeli CL-415’in fiyatı 30-35 milyon dolar civarında. Bugünkü kur hesabıyla bile, sadece ekonomik maliyet düşünüldüğünde 5 uçak eder.

* Bizim kaybettiğimiz ormanların, kaybettiğimiz canlıların, bunların yerini parayla telafi etmek mümkün değil elbette. Ama bu zararı maddi hesap olarak bile hesaplarsak, Türkiye bu zarara maruz kalmadan 5 tane uçak satın alabilirdi. Peki, bunun için bir şey yaptık mı? Bilen var mı? Uçaklar alındı mı? Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı 13 uçağına binip seyahat etmeye devam ediyor. Ama tek bir yangın söndürme uçağı dahi alınmadı. Bunu buradan uyarıyoruz: yangın söndürme uçaklarının bir an önce alınmasını talep ediyoruz.”

“YANDAŞIN HUZUR HAKKINI DÜŞÜNENLER, EMEKLİNİN YAŞAM HAKKINI UMURSAMIYOR”

Özkoç, Türk Hava Yolları'nın huzur hakkını yaklaşık 3 kat artırarak 25 bin liraya çıkartıldığı bir dönemde, emeklinin bayram ikramiyesine 100 lira bile artış yapılmamasını eleştirdi. Özkoç, “Emeklinin yaşam hakkı hiçe sayılıyor. Bugün tüm emeklilerin gözü kulağı Meclis'te AKP Grup Toplantısındaydı. Cumhurbaşkanından müjde bekliyorlardı. Türk Hava Kurumu’ndaki yönetim kurulu üyelerinin aldıkları huzur hakkını 8 binlerden 25 bine çıkartan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politik anlayışı, emeklilere de bayram ikramiyesinde 100 lira olsun artış yapar diye bekliyorlardı. Oldu mu? Hayır. Erdoğan kur korumalı mevduatla parası olanı, kendisinin atadığı bürokratları ve çevresini saran yandaşları korumak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Ama milyonlarca emekliyle ilgili en ufak bir adım atmıyor.” şeklinde konuştu.