Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin grup toplantısında ekonomiye ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası, Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması sonrasında ekonominin hangi yönde seyredeceği merak konusu olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü konuşması da siyaset kulislerinde tartışılmaya başlandı. Odatv’nin kulislerden edindiği bilgiye göre, şimdiye kadar istifa eden Bakan Albayrak’ın kontrolünden olan ekonomi yönetimine Erdoğan bizzat el attı.

Grup konuşmasında, “Türk ekonomisine ve Türk Lirası'na güvenen yerli ve uluslararası yatırımcıların kazancını kendi kazancımız olarak görerek, yatırımcılara her türlü kolaylığı gösterecek, desteği vereceğiz. Hazine ve Maliye Bakanımızın ve Merkez Bankamızın yeni başkanının, enflasyon hedeflemesini ve para politikası araçlarını, temel yaklaşımlarımıza uygun şekilde, şeffaf, öngörülebilir, istikrarlı bir seviyeye en kısa sürede getireceklerine inanıyorum. Türk ekonomisine ve Türk Lirası’na güvenen yerli ve uluslararası yatırımcıların kazancını kendi kazancımız olarak görerek, yatırımcılara her türlü kolaylığı göstereceğiz, desteği vereceğiz. Elbette tüm bunları serbest piyasa ekonomisi kurallarından taviz vermeden, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmak suretiyle yerli ve uluslararası yatırımcıları harekete geçirerek yapacağız” diyen Erdoğan’ın sözleri, önümüzdeki dönemde ekonomi politikaları konusunda eleştirileri okuduğu, gereğini yapacağı şeklinde okundu.

Konuşmasında sık sık yapısal reform, hukuk devleti ve şeffaflık vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri, Türkiye’nin yanında dünya piyasalarına da mesaj olarak algılandı. Keza Erdoğan’ın bu konuşması finans piyasasında da etkisini hemen gösterdi ve döviz kurlarında düşüş yaşandı, uzun süre sonra 8 TL bandından tekrar 7,86 bandına geriledi.

Erdoğan’ın o sözleri şöyle:

“– Yatırım ortamının iyileştirilmesi, mali piyasaların derinliğinin artırılması, kamu gelir ve harcamalarının kalitesinin yükseltilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi, iyi yönetişim gibi alanlarda da yapısal reformların hazırlıkları içindeyiz. Önümüzdeki aylarda hukuk devleti ilkesini güçlendirme, öngörülebilir, kolay erişilebilen, hızlı ve etkin işleyen yargı sistemi konusunda yeni adımlar atacağız.

– Hazine ve Maliye Bakanımızın ve Merkez Bankamızın yeni başkanının, enflasyon hedeflemesini ve para politikası araçlarını, temel yaklaşımlarımıza uygun şekilde, şeffaf, öngörülebilir, istikrarlı bir seviyeye en kısa sürede getireceklerine inanıyorum.

– Atacağımız her yeni adımla bu olumlu tablo daha iyiye gidecektir. Elbette tüm bunları serbest piyasa ekonomisi kurallarından taviz vermeden, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmak suretiyle yerli ve uluslararası yatırımcıları harekete geçirerek yapacağız.”