Türkiye’de et fiyatları konuşulmaya başladı, et lobisi hemen devreye girdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin kırmızı et için Uruguay’dan hayvan aradığını açıklaması sektörde şok etkisi yaparken, Tarım ve Orman Bakanlığının bile yapılacak bu ithalattan haberinin olmadığı ortaya çıktı. Bu durum, ette yakında ithalat kapılarının yeniden açılacağının ilk sinyali olarak değerlendirilirken, et lobisinin de Türkiye’de ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne serdi.

ÇİFTÇİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Tokat’ta bir grup çiftçi ile bir araya geldi. Çiftçilerle yapılan toplantı yaklaşık 1,5 saat sürerken, toplantıda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadın yetiştirici Tuğba Ezmeci ile diyaloğu gündeme damgasını vurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı et için Uruguay’dan hayvan getirmeye çalıştıklarını belirterek, eğer karşılanabiliyorsa bu hayvanların Uruguay’dan getirmeyerek yerli üreticiden alınabileceğini kaydetti.

VAHİT BEY HAYVAN ARIYOR!

Erdoğan, şunları kaydetti: “Vahit Bey şu an Türkiye için et hayvancılığında hayvan arıyor. Hayvanlarınızı hemen alır. Şu anda Uruguay’dan hayvan getirmeye çalışıyoruz. Hâlbuki burada var. Tabi bu 50 falan yetmez. Kırmızı ette şu anda ihtiyacımız var. Niçin Uruguay’dan alalım. Biz kendi ülkemizdeki hayvanları almak suretiyle, bu işi bitirelim. Et anlamında hayvanları alalım ki bu noktada çiftçimizi de rahatlatalım.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu değerlendirmeleri, hayvancılıkta yaşanan sorunların kendisine iletilmediğini ortaya çıkarırken, Uruguay’dan yapılacak ithalat da gündeme bomba gibi düştü. Uruguay’dan yapılacak ithalat, Tarım ve Orman Bakanlığının gündeminde bile yokken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin kırmızı et için Uruguay’dan hayvan aradığını bildirmesi, et lobisini gündeme getirdi.

“GÜNDEMDE URUGUAY’DAN YAPILACAK İTHALAT YOK!”

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, şu an için Uruguay’dan bir hayvan ithalatının gündemde olmadığı belirtilirken, bu konuda Cumhurbaşkanlığı tarafından alınmış bir karar varsa da bunun Bakanlığa henüz iletilmediğine dikkat çekiliyor. Bu durum geçmişte 2008 yılında Bakan di Eker’in et ithalatının gündemlerinde olmadığını belirtmesine rağmen hemen ardından ithalat kapılarının açılmasını akıllara getirirken, Bakanlığın bile üstünde bir et lobisinin varlığını da gözler önüne serdi.

BESİCİ, HAYVANINI NEDEN DEVLETE KESTİRMİYOR?

Toplantıda yine besicinin hayvanlarını devlete neden kestirmedikleri de gündeme gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üreticinin yaşanan bu sorundan da habersiz olduğu ortaya çıktı. Bilindiği üzere  Et ve Süt Kurumu , serbest piyasada karkas kesim fiyatları 90 liraya çıkarken kesim fiyatlarını artırmayarak (yerli hayvan 60 lira , ithal hayvan 58 lira) olarak uygulamasından dolayı besici de hayvanlarını ESK’ya kestirmiyor. Toplantıda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, karkas kesim fiyatlarında yaşanan bu çelişkiyi anlatmak isterken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “karkası markası bırak” diyerek Bakan Kirişci’yi konuşturmayarak sözünü kesmesi de dikkat çekti.

ERDOĞAN, HÜKÜMETİN VERDİĞİ SÖZÜ UNUTTU!

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kırmızı et için Türkiye’nin Uruguay’dan hayvan aradığını açıklaması acı bir gerçeği de yine gündeme getirdi. Görevden alınan eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin 2022 yılına kadar kademeli bir şekilde besilik hayvan ithalatını yapacağını ancak 2022’den itibaren besilik hayvan ithalatına son verileceğini ve bütün politikaların buna göre belirlendiğini açıklamıştı. Gelinen noktada Erdoğan’ın kırmızı et için Uruguay’dan hayvan aradığını açıklaması, besilik hayvan ithalatına yönelik hükümetin geçmişte verdiği sözlerin de altının boş çıktığını ortaya koydu.

Kaynak: Milli Gazete /  Sadettin İnan