Erdoğan’ın açıklaması İsrail rejimiyle gerçekleştirilen “normalleşme” sürecinin bir parçası olarak görülürken Doğu Akdeniz’de İsrail rejimiyle iş birliği ihtimaline dair de “Kazan-kazan esasına dayalı olursa elimizden geleni yaparız.” sözleri sarf edilmişti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri akıllara durgunluk verirken son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işgalci İsrail rejimi Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile telefonda görüştü. İsrail rejimiyle gerçekleştirilecek bir iş birliğinin Türkiye’ye hiçbir faydasının olmayacağı çok net olarak dururken söz konusu durumdan sadece İsrail’in kazançlı çıkacağı düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında işgalci İsrail rejimi Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog’un Türkiye’yi ziyaret edebileceğini açıklamıştı. İşgalci İsrail rejimiyle Doğu Akdeniz’de iş birliği yapılabileceğini de vurgulayan Erdoğan, “Hedef, olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Bu, kazan-kazan esasına dayalı olursa elimizden geleni yaparız” diye konuşmuştu. Erdoğan’ın İsrail rejimiyle “normalleşme” sürecinin ürünü olan sözlerinin ardından kritik bir gelişme yaşandı. Dışişleri yetkililerinden alınan bilgiye göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işgalci İsrail rejimi Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile telefonda görüştü.

ERDOĞAN’DAN İSRAİL REJİMİNE YEŞİL IŞIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in gerçekleştirdiği basın toplantısında muhabirler gündemdeki konulara dair iki lidere sorular yöneltti. Erdoğan’a yöneltilen sorulardan biri de, “Amerika, içinde İsrail ve Yunanistan’ın da olduğu Doğu Akdeniz’deki doğal gaz projesinden desteğini çektiği açıkladı. Olası bir ittifak oluşumunda Türkiye’nin rolü ne olur ve Türkiye İsrail ile önümüzdeki dönemde nasıl bir diyalog süreci oluşturabilir?” şeklinde oldu. Erdoğan, İsrail ve Türkiye arasında nasıl bir diyalog süreci oluşabileceğine ilişkin olarak, “Geçmişte Berat Bey’in enerji ve tabii kaynaklar bakanı olduğu zaman İsrail ile görüşmeler yapılıyordu ve bu görüşmelerde de İsrail, buradan çıkacak gazla ilgili olarak Türkiye üzerinden bunun Avrupa’ya götürülmesi konusunda belli bir hedefe varılmıştı. Şu anda bunu yine gerçekleştirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

HERZOG İLE GÖRÜŞMELERDE BULUNULUYOR

İşgalci İsrail rejimiyle yaşanan “normalleşme” sürecine ilişkin konuşan Erdoğan, hâlihazırda İsrail rejimi Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile görüşmelerde bulunulduğunu duyurdu. Herzog’un Türkiye’ye bir ziyaretinin olabileceğini kaydeden Erdoğan, “Şu anda Cumhurbaşkanı Sayın Herzog ile yapmakta olduğumuz görüşmeler var. Belki Sayın Herzog’un Türkiye’ye bir ziyareti olabilir. Bu arada Başbakan Sayın Bennett’in bu noktalarda yine bazı olumlu yaklaşımları var. Hedef, olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Bu olumlu yaklaşım kazan kazan esasına dayalı olduktan sonra biz Türkiye olarak elimizden geleni yaparız.” dedi.

DENENMİŞ OLAN DENENMEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail rejimiyle ilişkilerin “normalleştirilmesi”ne dair sözleri ve akabinde Çavuşoğlu’nun Siyonist mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşme hayretle karşılanırken akıllara Arapların meşhur atasözü “Denenmiş olan bir daha denenmez” ifadesi geldi. Zira Türkiye’nin İsrail rejimiyle ilişkilerinin üst seviyede olduğu hiçbir dönemde Türkiye söz konusu durumdan kârlı çıkmadı. Türkiye’nin maruz kaldığı zararlar bir yana ilişkilerin “normalleştirilmesi” İsrail rejiminin haydut tavrını bölgede daha rahat sergilemesine yol açtı.

İSRAİL İLE “KAZAN KAZAN” OLMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail rejimiyle “normalleşme” üzerine sarf ettiği sözler akıllara durgunluk verdi. Erdoğan’ın İsrail ile “kazan kazan” temelli bir süreç yürütülebilineceğine yönelik ifadeleri, akıllara İsrail ile gerçekleştirilen bir önceki “normalleşme” sürecini getirdi. Hatırlanacağı üzere söz konusu süreçte Gazze’ye yönelik ablukanın kalkacağı yönündeki söz başta olmak üzere birçok taahhüt verilmiş fakat sürecin tek kazananı İsrail olmuştu. İsrail rejimiyle gerçekleştirilen yeni “normalleşme” sürecinin de tek kazananının İsrail olmasından endişe ediliyor.

İsrail rejimi Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog’un Türkiye’yi ziyaret edebileceğini açıklayan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile “kazan-kazan” temelli ilişkiye yeşil ışık yakmıştı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Siyonist mevkidaşı ile iletişime geçti. Ankara ile Tel Aviv arasında “normalleşme” rüzgârları eserken geçmişte de tecrübe edildiği üzere ortada büyük bir gerçek var...

Kaynak: Milli Gazete  / Bekir Şirin