AKP döneminde kamu bankalarının yönetim kurullarındaki isimler sık sık tartışma konusu oluyor.

Kamu bankalarında geçen hafta ise büyük bir revizyona gidildi. Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank yönetimleri değişti. Merkez Bankası Başkanlığındaki değişikliğin ardından kamu bankalarında önemli isimler yönetimden alındı.

Ziraat Bankası'ndaki değişiklikler özellikle dikkat çekti.

2011 yılından beri Genel Müdür olan Hüseyin Aydın, bu görevi perakende bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı Alpaslan Çakar’a devretti.

Çakar, yönetim kurulu üyesi de olurken, yönetime Nihat Ömeroğlu yerine Fazlı Kılıç, Yusut Bilmez yerine Burhanettin Tanyeri girdi. Ahmet Genç, Veysi Kaynak, Feyzi Çutur, Mahmut Kaçar, Serruh Kaleli, Faruk Çelik ise Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlerine devam edecekler.

LİYAKATSİZ ATAMA

Peki, Kasım 2012’de TBMM Genel Kurulunca ilk Kamu Başdenetçisi olarak seçilen Nihat Ömeroğlu'nun yerine yönetime giren yeni isimlerden olan Fazlı Kılıç kimdi?

Ziraat Bankası'nın sitesinde Kılıç'la ilgili şu bilgiler yer alıyor:

"1976 senesinde Beyoğlu Ticaret Lisesi'ndeki lise öğrenimini tamamladı. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki Muhasebe Denetçiliği yüksek lisans programını ise 1982 yılında tamamladı. 26 sene Serbest Mali Müşavirlik mesleğini icra etti ve Yön Muhasebecilik Mali Müşavirlik Limited Şirketi'nde kurucu ortaklık görevini üstlendi. 1991 ile 1994 yıllarında Refah Partisi Kâğıthane İlçe Başkanlığı, 1994 – 1999 senelerinde İstanbul İl Genel Meclis Üyeliği Grup Başkanlığı, 2002 – 2003 yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcılığı ve 2004 ile 2019 yıllarında 3 dönem boyunca Kağıthane Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. 26.03.2021 tarihinden itibaren ise Bankamız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. KILIÇ aynı zamanda Bankamız Kredi Komitesi yedek üyesi ve Bilgi Sistemleri Strateji Komitesi ve Bilgi Güvenliği Komitesi Başkanı'dır."

AKP'den eski Kağıthane Belediye Başkanı olan Kılıç, 31 Mart 2019 seçimlerinde üstü çizilen AKP’liler arasında yer alıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönem İstanbul'da 12 Belediye Başkanı'nı çizmiş ve bir değişikliğe gitmişti.

Erzincan doğumlu olan Kılıç ayrıca, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de akrabası oluyor.

Ziraat Bankası'nın KAP'a bildirdiğine göre ise Kılıç'ın mesleğinde "Bankacı" yazması dikkat çekiyor.

Kısacası...

Odatv'de yeralan iddialara göre, Fazlı Kılıç'ın "ataması" AKP dönemindeki liyakatsiz atamalardan biri olarak gösterilirken, göreve getirilen isimlerin de daha çok tartışma yaratacağa benziyor.