Bloomberg’den Çağan Koç, kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Erdoğan'ın faiz indirim çağrılarıyla aynı fikirde olmayan isimler görevden alındı" diye belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkan Yardımcılarını görevden aldı. 

Bu kez değiştirilen başkan değil, ikisi başkan yardımcısı olmak üzere üç Para Politikası Kurulu üyesi oldu.

Böylece, faiz oranlarının belirlendiği kurulun yedi üyesinden üçü görevden alınmış oldu ve kurulda Mart 2021’de başlayan Şahap Kavcıoğlu dönemi öncesinden sadece Dr. Emrah Şener kalmış oldu. Diğer dört üye, Kavcıoğlu döneminde atanan üyeler olarak sıralandı.

TÜMEN’İN BAŞKAN OLABİLECEĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Mayıs 2021’de TCMB’ye Başkan Yardımcısı olarak atanan Prof. Dr. Semih Tümen, PPK’daki beş aylık görev süresinin ardından koltuğunu kaybetti. Tümen’in mevcut başkan Şahap Kavcıoğlu’nun yerini alabileceğine dair söylentiler İngiliz Financial Times’ın geçen haftaki bir haberinde de yer bulmuştu.

Ağustos 2018’de Ağustos 2018’de TCMB’ye Başkan Yardımcısı olarak atanan Dr. Uğur Namık Küçük de görevden alınan bir diğer isim oldu.

2008’den bu yanan PPK üyesi olan ve covid19 gerekçesiyle faiz indirimi kararı alınan son PPK toplantına katılmayan Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alınan bir diğer isim oldu. Yavaş’ın ABD’de yaşarken PPK üyeliğinin devam etmesi tartışma ve eleştirilere neden olmuştu.

3 KİŞİ YERİNE 2 KİŞİ ATANDI

Görevden alınan iki başkan yardımcısının yerine sadece bir kişi atandı bu isim ise Taha Çakmak oldu. Prof. Dr. Yusuf Tuna ise Para Politikası Kurulu üyeliğine getirildi.

Taha Çakmak, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nda Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Geçmişte TMSF ve BDDK yönetim kurullarında bulunan Prof. Dr. Yusuf Tuna ise son olarak Şekerbank’ta yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyordu.

"AYNI FİKİRDE OLMAYAN İSİMLER GÖREVDEN ALINDI"

Bloomberg’den Çağan Koç, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde ise, “Görevden alınan Uğur Namık Küçük, son PPK toplantısında 100 baz puanlık faiz indirimine karşı çıkmıştı. Abdullah Yavaş ise Covid-19'a yakalandığı için oy kullanmamıştı. Kaynaklara göre Erdoğan'ın faiz indirim çağrılarıyla aynı fikirde olmayan isimler görevden alındı” ifadelerine yer verdi.

Reuters, geçen hafta geçtiği “Erdoğan son TCMB Başkanı’ndan da soğuyor” başlıklı haberde “Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sadece yedi ay önce göreve getirdiği Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'a güvenini kaybetme aşamasına geldiğini, son haftalarda iletişiminin de belirgin şekilde azaldığını söylediler” ifadeleri yer almıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bu haberi yalanlamıştı.

GÖRÜŞME ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN GÖRÜŞME

Öte yandan, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, ABD-Türkiye ilişkileri üzerine dikkat çekici bir analiz yazdı. Makalede, “Türkiye’nin savaş jeti arama çabaları Biden’ı sıkıştırıyor” başlığı kullanılırken, “Erdoğan, Rusya’dan ikinci hava savunma sistemini sipariş etmeyi planlarken daha çok F-16 satın almak istiyor” yorumu yapıldı.

Analizde, “Türkiye’nin savaş jeti sorunu var. Onlarca yıllık NATO üyesinin, ABD tarafından 100 adet yeni nesil F35’lerin teslimi iptal edildi. Bu uçaklar hava gücünün temelini oluşturacaktı. Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Vladimir Putin’den hava savunma sistemi satın almasından dolayı bir ceza. Ankara bir gün hava güçlerini kendi geliştirdiği Türk yapımı savaş uçaklarıyla doldurmayı amaçlıyor. Fakat bu hava sistemi henüz hazır olmaktan çok uzak olduğu için eskimiş F-16’lara güvenmek durumundalar. Ankara’nın Washington’dan 40 adet yeni F16 satın alma talebini anlaşılır kılıyor” denildi.

“GERİLİMİ YUMUŞATABİLİR”

Türkiye’nin Aralık 2020’den beri ABD’nin yaptırımları altında olduğuna dikkat çekilirken, “Yeni uçak anlaşması komşusu ve uzun zamandır düşmanı olan Yunanistan’ın hava kuvvetlerini güncellediği, Fransız Rafale ve Amerikan F-35 satın aldığı bir dönemde Türkiye’ye yardımcı olacaktır” denildi. Öte yandan ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmanın ABD ile Batılı müttefikleri arasında gerilimi yumuşatılabileceği de kaydedildi.

Sözcü gazetesinin aktardığına göre, Financial Times, “ABD’nin anlaşma yapıp yapmayacağı belli değil. Erdoğan’a çok sayıda sebepten dolayı düşmanca bir tavır sergileyen Kongre satışı engelleyebilir. Joe Biden yönetimi Erdoğan’ı savunsa bile Türkiye’nin yeni S-40 hava savunma sistemi satın alması buna yardımcı olmayacaktır” yorumuna yer verdi.

“TÜRKİYE’NİN BAHANESİ OLUR”

S-400 sorununun en büyük kriz olduğunun belirtildiği makalede, “Bu durum Biden yönetimini sıkıştırıyor. Herhangi bir önkoşul olmadan F-16 satışına yeşil ışık yakılması Türkiye’yi eleştirenler tarafından ‘hoşgörülmez yatıştırma’ olarak görülür. Fakat F-16 satışı iptal edilirse Ankara’nın Rusya’ya yanaşması için yeni bir bahanesi olur” denildi.

Türkiye’nin savunma sisteminde Moskova’yla daha derin bağ kurmasının Ankara’nın işine yaramayacağı kaydedilirken, “Böyle bir yakınlaşma daha fazla ABD yaptırımını tetikleyebilir ve aynı zamanda iç savunma endüstrisinin genişlemesine zarar verebilir” yorumu yapıldı.

“SU-57 ÖNERİLDİ”

2019 yılında Rusya’da düzenlenen bir hava savunma sistemi etkinliğinde Putin ile dondurma yerken Erdoğan’ın espri yaparak Su-57 savaş uçağını satın almayı önerdiğini hatırlatan Financial Times, “Bazı batılı yetkililer bu talebin gerçek olmasından endişe ediyor” gözlemine yer verdi.

Gazeteye konuşan ve F-16 satışına onay verilmesini isteyen Avrupalı bir diplomat ise, “Eğer Amerikalılar bu satışı onaylamazsa Türkiye ne yapacak? Türkiye o zaman Rusya’dan ya da Çin’de satın alacak. Onların bu boşluğu doldurması gerekiyor” dedi.