Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya Camisi hakkında yaptığı açıklamalar tepkilere neden olacak bilgiler içermesi dikkat çekti.

Dün Tekirdağ'da gerçekleştirdiği mitingde konuşan partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ayasofya açılsın' çağrılarına karşı önce Sultanahmet Cami'nin doldurulması şartını öne sürdüğü görüldü.

AYASOFYA CAMİ'NİN AÇILMASINI İSTEMEK OYUNA GELMEK Mİ OLUYOR?

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un fethin sembolü olan Ayasofya'nın açılmasından önce Sultanahmet Cami'nin dolması gerektiğini söylemesi tepkilere neden oldu.

Ayasofya'nın cami olarak hizmete açılmasını istemeyi oyuna gelmek olarak nitelendiren Erdoğan, söz konusu isteğin tezgah olduğunu ifade etmesi ise üzücü olarak değerlendirildi.

Ayasofya Cami'nin açılmasını oyuna gelmek olarak nitelendiren Erdoğan, şu açıklamada bulundu;

"Yan tarafta Sultanahmet'i doldurmayacaksın, Ayasofya'yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah."

Öte yandan Ayasofya Camisi üzerinden Çamlıca Camisi vurgusu yapan Erdoğan'ın Çamlıca Camisi'nin Ayasofya'dan daha büyük olduğunu belirtmesi ise konunun bağlamı bakımından tutarsızlık olarak görüldü.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Ayasofya Camisi'ni Çamlıca Camisi'yle kıyas etmeye çalışması ise ayrı bir tartışmayı beraberinde getirdi. Fethin sembolü olan Ayasofya'nın başka bir camiyle kıyasının tarihsel ve siyasal bir tezatlık olduğu ifade edildi.

MURAT BARDAKÇI: 'AYASOFYA KILIÇ HAKKI'

İstanbul'un Fethi'nin sembolü olan Ayasofya Camisi, İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilmesiyle kiliseden camiye çevrilmişti. Ayasofya, tarihçiler tarafından kılıç hakkı olarak görülürken Ayasofya'nın cami olarak hizmet etmesi gerektiği tarihçiler tarafından da dile getiriliyor.

Tarihçi ve araştırmacı yazar Murat Bardakçı katıldığı bir televizyon programında Ayasofya'nın cami olarak hizmetine devam etmesi fikrini ortaya koyarak Ayasofya'nın kılıç hakkı olduğunu dile getirmişti.

Ayasofya'nın kılıç hakkı olduğunu söyleyen Bardakçı, konuya dair şu şekilde konuşmuştu:

"Ben Ayasofya'nın cami olarak kullanılmasına taraftarım. Daha önce söyledim kıyamet koptu. İslamiyette kılıç hakkı diye bir şey var. Kılıç hakkıdır ve  fetih sembolüdür." 

milligazete /   Yavuz VURAL