AK Parti ve MHP tarafından Yeni Seçim Yasası'nın TBMM'ye sunulmasının ardından erken seçim tartışmaları sona erdi. Yeni seçim yasasının TBMM'de kabul edildikten 1 yıl sonra seçimlerin yapılması beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. kez Cumhurbaşkanı adayı olma tartışmaları yeniden alevlendi.

Yeniçağ yazarı Orhan Uğurluoğlu, bugünkü köşe yazısında eski Adalet Bakanı Şakir Şeker'in Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan'ın 3. kez adaylığı konusundaki görüşlerine yer verdi.

Mesut Yılmaz hükümetinde Adalet Bakanı olan Şakir Şeker, Anayasa'nın 101'inci maddesine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 defadan fazla cumhurbaşkanlığı yapamayacağını söyledi. Şeker, YSK üyelerine 27 Mayıs 1960 darbesi sonrasında eski Başbakan Adnan Menderes'i idama gönderen Başol ve Egesel'i hatırlattı.

2014 ve 2018'de seçilen Erdoğan için 3. kez adaylığını YSK'nın kabul edip etmeyeceğine yönelik Orhan Uğurluoğlu, Şeker'in verdiği cevapları şu şekilde aktardı:

"Eğer Anayasaya uyulursa Erdoğan üçüncü defa aday olamaz. Bilindiği üzere bu konularda kararı YSK veriyor.

YSK'daki hâkimlerimizin geçmişte bizler ne kararlar verdiğini biliyoruz. Diploma tartışması hâlâ sürüyor.

Mühürsüz oyların da referandumda kabul edildiğini gördük.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde sandıktan çıkan üç oyun ikisini doğru kabul edip birinin yanlış olduğuna karar veren ve seçimi tekrarlatan bir YSK'mız oldu.

Bir hukukçu olarak düşündüğümde içinde bulunulan durumdan utanıyorum.

İş YSK'ya kaldıysa bence Erdoğan'ın 3. defa adaylığı kabul edilecektir.

Gerekirse 5. defa adaylığı da kabul edilir.

Bu kararı veren hâkimlere bir ağabeyleri olarak, eski bir siyasetçi olarak, yaşamış ve görmüş biri olarak şunu hatırlatıyorum.

Egeselleri unutmasınlar. Meşhur Altay Ömer Egesel'in savcı olduğu davada kararları veren hâkimi de unutmasınlar. Salim Başol'un toplum tarafından nasıl karşılandıklarını, neler çektiklerini unutmasınlar.

Bugüne geldiğimizde altına Mercedes çektikleri ancak Türkiye'den kaçan savcı ve hâkimleri de unutmasınlar...

Bunlar zamanı geldiğinde toplum tarafından değerlendirilir."