Maaş ve tazminatlarını alamayan Somalı işçilerin yürüyüşü bu sabah Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'nde jandarma tarafından engellendi. İzmir depreminde enkaz çalışmalarına katılıp Kırkağaç’a dönen Bağımsız Maden- İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “700 işçi 14 yıldır çekiyor. Yeter be ne yapıyorsanız yapın” diyerek yaşanan müdahaleye itiraz etti.

Soma’daki madenlerde çalışan ve daha sonra işten çıkarılan madencilerin gerçekleştirdiği eyleme jandarma müdahale etti.

İşlerinden olan ve uzun süredir alamadıkları tazminatların peşine düşen 748 madenci daha önce de heyet olarak birkaç kez  Ankara ’ya gitmişlerdi.

7 yıldır çözülemeyen sıkıntıları için 12 Ekim Pazartesi günü Ankara'ya yürüyüş başlatan madencilerin yürüyüşüne bugün ikinci kez jandarma müdahale etti.

"BİZE SİYASET ÇARPTI BİZ ZATEN ÖLÜYORUZ"

Yürüyüşe müdahale eden jandarma işçilere “Yol tehlikelidir. Size bir şey çarpabilir” derken, işçilerden İdris Sarıkaya ise “Bize siyaset çarptı. Biz zaten ölüyüz” diyerek cevabını verdi.

Tüm uyarılara rağmen haklarını arayan madenciler barikatları zorlayarak yürümeye devam etmek istedi. Yaşanan arbedede Yusuf Kocaman adlı işçi yaralandı. Başaran Aksu ve Kamil Kartal ise gözaltına alınarak Kırkağaç Jandarma Karakolu'na götürüldü.

İzmir  depreminde kurtarma çalışmalarına da katılan Madencilerin Kırkağaç Çam mevkiinde bekleyişi sürüyor. Somalı madencilerin Kırkağaç Çam mevkiinde bekleyişi sürüyor.

Maaş ve tazminatlarını alamayan Somalı işçilerin yürüyüşü bu sabah Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'nde jandarma tarafından engellendi.

AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin'le 21 Ekim'de TBMM'de yaptıkları görüşmede Zengin'in sorunun birkaç gün içerisinde çözüleceğinin sözünü verdiğini, ama o günden bu yana bir gelişme yaşanmadığını söyleyen işçiler bu sabah tekrar yürüyüşe geçmek istedi. Ancak jandarma ekipleri yola çıkan işçilere müdahale ederek yürümelerini engelledi.

JANDARMAYLA MADENCİNİN DİYALOGLARI

Madencilerin “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde karayoluna oturması üzerine jandarma müdahale ederken o sırada jandarma komutanı ile madenciler arasında şu diyaloglar yaşandı:

Jandarma komutanı: Sizin güvenliğiniz için yürümeye izin veremem.

Madenci: Bizi yürütecekseniz orayı geçelim.

Jandarma komutanı: Önümüze geçmenize kesinlikle izin veremiyorum.

Madenci: Arayın Vali Beyi o zaman, gelecek ya bize yol verecek ya bizim haklarımız ödettirecek.

14 YILDIR MADENCİ KANDIRILIYOR

İzmir depreminde enkaz çalışmalarına katılıp Kırkağaç’a dönen Bağımsız Maden- İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu: 14 yıldır madenci bekliyor, 14 yıldır madenciyi kandırıyorlar söz veriyorlar o seçim bu seçim madenciyi sürekli kandırıyorlar. Ama maden patronlarına yeni yasa çıkartıyorlar. 700 işçi 14 yıldır çekiyor. Yeter be ne yapıyorsanız yapın.

Madenci: Gücünüz varsa gidin o patronu alın. Gücünüz bize mi yetiyor.

İZMİR DEPREMİ İÇİN ARA VERMİŞLERDİ

Milli gaztenin haberine göre, Somalı maden işçileri, cuma günü direnişlerine ara vererek İzmir depreminin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmıştı.