Saadet Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, idam kararlarını kınadıklarının altını çizerken, Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan ise yayınladığı mesaj ile şehitleri rahmetle andı.

Mısır’da yaşananlar gözleri yeniden bu ülkeye çevirdi. Son aylarda Türkiye ile ilişkilerin yumuşama evresine girdiği bir dönemde yaşananlar tepkiye sebep oldu. Kirdase olayları sebep gösterilerek 17 Mısır vatandaşının idam edildiğinin ortaya çıkması üzerine tepkiler de gecikmedi.

Endişe duyuyoruz idamları kınıyoruz - Son dakika haberler

Bir An Önce Barış Ve Huzur’a Kavuşmasını Diliyor

Saadet Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, “Mısır’da yaşanan olağanüstü durumun hâlâ devam ediyor olmasından büyük endişeler duyuyoruz. 17 kişinin idam edildiği haberini büyük bir üzüntü ile almış olduk. Darbe dönemi kararlarının tartışmalı sonuçları ile birlikte verilen bu idam kararlarını kınıyoruz. Türkiye ile Mısır arasındaki yakınlaşma çabalarının Mısır içindeki normalleşmeye katkı yapmasını dost ve kardeş Mısır halkının olağanüstü şartlardan sıyrılıp bir an önce barış, huzur ve esenliğe kavuşmasını diliyor ve bekliyoruz” dedi.

KİRDASE OLAYLARI DAVASI NEDİR?

Kamuoyunda “Kirdase olayları” olarak bilinen dava, en çok sanık hakkında idam kararının verildiği davaların başında geliyor. Sanıklar Rabia Meydanı’nın boşaltılmasının ardından çıkan olaylarda Kirdase bölgesinde bir karakolu basmak ve 17 polisi öldürmekle suçlandı. Bu davada 20 sanık hakkında idam cezası verildi. Karar 24 Eylül 2018 tarihinde Yargıtay tarafından onandı. Savcılık sanıklara “yasa dışı örgüt kurmak, anayasa ve yasaların uygulanmasını engellemek, devlet kurumlarını çalışamaz hale getirmek, anayasal düzeni bozmaya çalışmak, kişi özgürlüklerini kısıtlamak, silah taşımak ve bomba yapmak” gibi suçlamalarda bulundu.Öte yandan, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanlığına vekalet eden Mahmud İzzet’in 5 yıl süreyle terör listesine alındığı belirtildi.

ZULÜM EDENLER ELİM BİR AZAP İLE YÜZLEŞECEKTİR

Sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Mısır’da gerçekleştirilen idamlara tepkisini gösteren Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, “Şehadetiniz mübarek olsun, Yusuf diyarının yiğitleri! Zalim ve darbeci Sisi yönetimindeki Mısır’da İhvan-ı Müslim’in üyesi 17 kardeşimiz daha idam edildi. İnanıyoruz ki, mübarek Ramazan ayında dahi zulümden beri durmayanlar elim bir azapla yüzleşecektir” diye belirtti.

YARGILAMALARIN ADİL OLMADIĞI BİLİNİYOR

Kaya, zamanlamaya da dikkat çekerek, “Yargılamaların adil olmadığı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan birçok bilgiye rağmen 17 kişinin hem de Ramazan ayında idam edildiği haberini büyük bir üzüntü ile almış olduk” diyerek söz konusu yapılanları kınadıklarını ifade etti.

Kaynak: Milli Gazete   / Mehmet Fahri Özkan