Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin ardından mahkemelerin tedbir kararlarını reddettiği iddiasını yalanladı. Bilindiği üzere kısa süre önce İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edildiği duyurulmuştu. İstanbul Sözleşmesi’nin uyum yasaları yani kanunlardaki somut yansımalarının aynen devam ettiriliyor olması, yalnızca adının kaldırılarak iç siyasete dönük bir çalışma olduğunu ortaya koyuyor.

EGM'den yapılan tedbir kararları ile ilgili yazılı açıklamada, "Bu iddia somut gerçeklikler ile çelişmektedir. Cumhuriyetin köklü kurumlarının duyumlara göre itham edilmesi asla kabul edilemez" denildi.

Açıklamada, Kadınlara Yönelik ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin (İstanbul Sözleşmesi) 19 Mart 2021 tarih ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı doğrultusunda fesh edilmesinden sonra 6284 sayılı Kanun kapsamında meydana gelen 11 bin 727 olayda; 3 bin 162 şiddet mağduru kadına 3 bin 865 koruyucu tedbir, 8 bin 388 şiddet uygulayan erkeğe 33 bin 374 önleyici tedbir kararı verildiği bildirildi.

EGM, açıklamasında, şikayet veya tedbir talebi olmadığı durumlarda dahi vakaların titizlikle takip edildiğini açıkladı.

Açıklama şöyle:

Mağdurun, şiddet uygulayan kişiden şikâyetçi olmadığı veya herhangi bir tedbir istemediği durumlarda dahi aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele birim amirleri tarafından her vaka ayrı ayrı ele alınmakta ve riskli olduğu tespit edilen vakaların takibi titizlikle yapılmaktadır. Tekrar ve daha güçlü belirtmek isteriz ki Türk polis ve jandarma teşkilatımız kadınlarımızın her zaman yanındadır. Kimi zaman KADES uygulamasıyla tek dokunuşla kimi zaman Aile İçi Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirlikleri, Güven Masalarıyla teknolojik donanımı ve kapasitesiyle Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek için var gücüyle çalışmaktadır. Unutmamalıyız ki, suç ve ceza kanunlarla belirlenir, haklarımızın teminatı sözleşmeler değil kanunlardır. Bize güvenmeye devam edin."

6284 nolu kanun, İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’deki yansıması. Bu kanun ile milyonlarca baba en ufak tartışmada ya da iftira ile evinden uzaklaştırıldı. Bu kanun ile evinden uzaklaştırılanlardan intihar edenler, cinayete yönelenler ya da sokakta hayatını kaybedenler oldu.

Aileyi ve ahlâkı hedef alan İstanbul Sözleşmesi’ne halktan gelen tepkiler üzerine hükümet İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edildiğini kısa süre önce duyurmuştu. Bu kararın iç siyasette seçmen tabanına yönelik siyasi bir manevra olduğu hala 6284 nolu kanunun işletilmesiyle okunabiliyor. Bu kanun uygulanmaya başladığından beri cinayetler katlanarak çoğalmasına rağmen inatla uygulanmaya devam ediliyor.  

Kaynak: Köklü Değişim Medya