Emekli 104 amiralin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'yle ilgili açıklaması nedeniyle haklarında soruşturma başlatılan 14 emekli amiralin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Gece saatlerinde biten savcılık sorgularının ardından Ergün Mengi hakkında tutuklama talep edilirken diğer amiraller hakkında adli kontrol uygulamaları uygulanarak serbest bırakılmaları istendi.

TCK316/1'den "Suç için anlaşma suçu" kapsamında sorgulanan emekli amirallerden bir tutuklama talebinin dışında dördünün hastalık nedeniyle il sınırlarına çıkmama şartıyla adli kontrol uygulanması istendi. Diğer dokuz emekli amiralin de ev hapsine alınması talep edildi.

Mengi hakkında tutuklama talebinin gerekçesinde ise bildirinin organize edildiği WhatsApp grubunda Mengi'nin bildiri üzerinde düzenleme yaptığı ve bildiriyi hazırladığı iddia edildi.

KARAR VERİLDİ

Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi ise emekli amirallerin savunmalarını almadan savcılığın tüm ev hapsi talebini kaldırarak, ev hapsi istenen amiraller hakkında il dışına çıkış ve yurt dışına çıkış yasağı kararını verdi. Ergün Mengi hakkında da savcılığın tutuklama talebi reddedilerek adli kontrol uygulanmasına hükmedildi. Mahkeme Mengi için de il dışına ve yurtdışına çıkma yasağı tedbiri alınmasını kararlaştırdı.

Öte yandan haklarında karar verilen amiraller için bir minibüs tutuldu ve 7 emekli amiral Gölcük ile İstanbul’a gitmek üzere yola çıktı.

Yola çıkarken Cem Gürdeniz yaptığı açıklamada, “Doğru yerde doğru şekilde durmak önemli. Bir iletişim kazası oldu. Sorumlusu biz değiliz. Türk polis ve adalet sistemine teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

KARARDAN SONRA EMEKLİ AMİRALLER İSTANBUL'A BÖYLE YOLA ÇIKTI:

Adli kontrol uygulanan emekli amiraller hakkında istenen tedbirler şöyleydi:

SAVCILIK O MESAJI GEREKÇE GÖSTERDİ

Ergün Mengi için savcılık, Nöbeçi Sulh Ceza Hakimliğine yazdığı tutuklama yazısında Mengi’nin, “Admek-2” isimli WhatsApp grubunda gönderdiği bir mesajı gerekçe gösterdi. Emekli Amiral Ali Yüksel Önel’e gönderdiği iddia edilen mesajdan dolayı Mengi hakkında tutuklama talep edildiği belirtildi.

O tutuklama yazısında savcılık mesajı da alıntılayarak şunları aktardı:

“Ergün Mengi’nin, yapılması istenen değişiklikleri bildiri metnine ekleyerek son halini verdiği, ayrıca Ali Yüksel Önel’e gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullanmıştır:

‘Komutanım çok sağolun. Esas tepki takunyalı amiral harp okulu girşi şartlarında irticaya karışılmasının çıkarılması ve subay astsubay kurslarından Atatürk ilke ve inkilapları derslerinin çıkarılmaması üzerine olacaktır. Ama grupta uzlaşı çok zordu. Bu nedenle Montrö bahanesiyle son paragraftaki mesajları veren hedef kitle DzKK (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı) olmayan bir bildiri hazırlayayım dedi.

Çok haklısınız ama burada Montrö’yü araç olarak kullandık. Esas endişemiz son üç paragrafta anlarlarsa eğer çok teşekkür eder saygılarımı sunarım’ şeklinde mesaj göndererek bildiride işlenen Montrö ile ilgili açıklamaların bahane olduğunu açıkça belirttiği bu şekilde soruşturma konusu bildiriyi hazırladığı ve üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedenini bulunduğu anlaşılmaktadır.”

GÜN İÇERİSİNDE NELER OLDU

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında emekli amiraller Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat ifade vermek üzere bugün Ankara'ya gitti.

Emniyetteki işlemlerin tamamlanmasının ardından bugün ifade veren ve daha önce gözaltına alınan 14 emekli amiral, adliyeye sevk edildi.

SAVCILIK İFADELERİ GÜNDÜZ BAŞLADI

Odatv’nin edindiği bilgilere göre; 14 amiralin savcılık ifadeleri başladı. Yedi emekli amiralin ifadesini bir savcı alırken, diğer yedi emekli amiralin ifadesini ise bir başka savcı aldı.

Emekli amirallerden Cem Gürdeniz, Türker Ertürk, Ali Sadi Ünsal, Mustafa Özbey, Bülent Olcay ve Ergun Mengi, Turgay Erdağ'ın ifadelerini Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Veysel Kaçmaz aldı. 

Ergun Mengi'nin ifade işlemi başladı. Ergün Mengü’den sonra Mustafa Özbey’in ifadesine başlandığı öğrenildi. Mustafa Özbey’in ifadesinin ardından ise Cem Gürdeniz’in ifadesi alındı. Gürdeniz'in ardından Türker Ertürk ifade verdi. Türker Ertürk ifadesi de akşam saatlerinde tamamlandı. Türker Ertürk’ten sonra Turgay Erdağ’ın ifadesi alındı. Ali Sadi Ünsal’ın da ifadesinin tamamlanmasıyla Amiraller savcılığın kararını beklemeye koyuldu.

Savcılık ifadesi alınan amirallerin Montrö ve "takkeli amiral" konusundaki duyuru metninin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söyledikleriyle paralel olduğunu, onun da Montrö’yü savunduğunu ve "takkeli amiral" için kabul edilemez olduğunu söylediğini hatırlattı.

Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Nadir Hakan Eraydın, Kadir Sağdıç, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu ve Atilla Kıyat'ın ifadelerini ise bir başka Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili aldı. 

Kadir Sağdıç'ın ifade işleminin bittiği öğrenildi. Sağdıç'ın ardından Atilla Kezek'in ifadesi başladı. Atilla Kezek’ten sonra da Hakan Eraydın ifadeye alındı. Hakan Eraydın’dan sonra Atilla Kıyat ifade verdi. Şükrü Bozoğlu’nun ifadesi başladı. Aleattin Sevim ve Engin Baykal ile de bu gruptaki amirallerin ifadeleri gece saat 23.00 itibarıyla tamamlanmış oldu.

Öte yandan sorguların çabuk bitmesi için birinci grupta yer alan emekli amiral Bülent Olcay ikinci gruba dahil edildi.

Şu ana kadar ifadesi alınan amirallere bildirideki hiyerarşik bir sıralama olup olmadığı sorulduğu öğrenildi. Ayrıca böyle bir bildirinin muvazzafları etkileyeceğini düşünüp düşünmedikleri şeklinde bir soru yöneltildiği de kaydedildi.

GAZETECİLERİN ÇIKARILMASI KARARI

Bu arada amirallerin ifade işlemlerinin başlanmasıyla birlikte adliyedeki gazetecilerin dışarıya çıkarılmasına yönelik karar alındığı belirtildi. Gazeteciler, adliyedeki bir odada beklemeye başladı.

NE OLMUŞTU

104 emekli amiral imzasıyla, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın "sarık ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride "Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye'ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir" denilirken, Tuğamiral Sarı'nın görüntülerine ilişkin olarak da "Kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur" ifadesi kullanıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bildiriye "Haddinizi bilin" sözleriyle tepki gösterirken, TBMM Başkanı Şentop da bildiri için "darbe çağrışımlı" nitelemesi yaptı.

Odatv'de yeralan iddialara göre,  Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal, 5 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat'a ise yaşlarından dolayı emniyete gelmeleri için tebligat gönderilmişti.