Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen arşiv sempozyumunda konuştu. Burada yaptığı konuşmasında 24 Nisan'ı Ermeni Soykırımı Günü ilan eden Fransa'ya bir kez daha tepki gösteren Erdoğan, "Son asırlarda insanlığın yaşadığı kıyımların sorumlusu veya kışkırtıcısı bugün özgürlük maskesi takanlardır" diye konuştu.

Fransa'nın dezenformasyon yaptığını söyleyen Erdoğan, "İnsanlar zannediyor ki bunlar iyi insanlar. Kimi aldatıyorsunuz" diyerek tepkisini dile getirdi. "Dersimize iyi çalışmalıyız" diyen Erdoğan arşivlerin bu açıdan önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Aynı şekilde belgelerin restorasyonunda çok önemli adımlar atılmıştır. Artık bu konu başlı başına bir uzmanlık haline gelmiştir. Şimdi Rami Kışlası'nı da biz İstanbul'da hem kütüphane hem de bu tür çalışmaların yapılabileceği bir yer orada ayrıca kuracağız. Malum Ankara'da 5 milyon ciltlik kütüphanemiz bitmek üzere. İstanbul'da da Rami Kışlası'nı bir kütüphane haline getirip Türkiye'nin en büyüğü haline getireceğiz.

"Osmanlı Türkçesi'ni bilmek elzemdir"

"Babı Ali evrak odasının numaralama sistemini bilmeden arşiv belgelerinin içinden çıkmak mümkün değildir. Osmanlı Türkçesi'nin başlangıç seviyesinden arşiv uzmanlığına kadar her düzeyde öğrenilmesini işte bunun için teşvik ediyoruz. Orta öğretimden başlayarak Osmanlı Türkçesi'nin yaygınlaştırmamız tarihimiz ve bağımızı güçlendirmenin yanında kültürel zenginlik bakımından çok fayda sağlayacaktır. öğretiyoruz. Sadece Osmanlı değil cumhuriyet tarihini bilmek için Osmanlı Türkçesi'ni bilmek elzemdir.

"Gittiğim tüm ülkelerde TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinden bahsediliyor"

"Ömrünü arşivlerde çalışarak geçirmiş bilim insanlarımız olmasaydı bugün pek çok konuda ne söyleyeceğimi bilmez durumunda kalırdık. Arşiv araştırmacılığını hak ettiği yere getirmek için her türlü desteği vermeye hazırız. Osmanlı arşivlerinin bir an önce dijitalleşmesi geleceğimize bırakaceğımız en büyük miras olacaktır. TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin tek başına Osmanlı tarihine olan ilgiyi nasıl artırdığını hepiniz biliyorsunuz. Gittiğim tüm ülkelerde Diriliş'ten bahsediyorlar. Bu arşivlerimizle ilgili çalışmalarımıza  ağırlık vermemiz gerektiğini gösteriyor.

"Son asırlarda insanlığın yaşadığı kıyımların sorumlusu veya kışkırtıcısı bugün özgürlük maskesi takanlardır. Katliamların, soykırımların hiçbirinde bizim dahilimiz bulunmadığı gibi çoğu defa biz bunun mağduru olduk. Haçlı Seferlerinde o dönemin dünyasında çok büyük bir rakamı ifade eden 4 milyon insanın ölümünün sorumlusu  ne Türkler ne de Müslümanlardır. Sömürgecilik yoluyla ekonomik refah tesis etmek için dünyada 50 milyon insanın vahşice katledilmesinin sorumlusu da Türkler veya Müslümanlar değildir. Amerika kıtasındaki kadim medeniyetlerin yok edilmesinin altında bizim ecdadımız yoktur. Yaklaşık 70 milyon insanın öldüğü birinci ve ikinci dünya savaşlarını kimlerin çıkardığı bellidir. Soykırımdan söz edenler daha 80 yıl önce  Avrupa'da başlattıkları Yahudi avını, toplama kamplarını herhalde hafızalarından silmiş durumundalar. Milyonlarda Kırım Tatarı'nı, Ahısta Türk'ünü bir gecede trenlere doldurup ölüme gönderenleri biz unutmadık, unutmayacağız. Masumların Libya ve ceza çöllerinde yankılanan feryatlarını bugün bile duyuyor, yüreğimizde hissediyoruz. Zulüm ve katliamların sorumlusu da Müslümanlar değildir. Daha 25 yıl önce Ruyanda'da 800 bin  insanı o soykırımda öldürdüğü aşikardır ve failleri Fransızlardır. Kalkıp bize ders veriyor Fransızlar. Ne dersi veriyor! Cezayir'de yüz binlerce insanı katleden soykırıma uğratan yine Fransızlardır Bunları çok açık ve net arşiv belgeleriyle elimizde. Ama bunlar yaptıkları dezenformasyon tüm dünyayı aldatmanın hep gayreti içinde oldular. Gerisinde kendisine de söyledim şu anki devlet başkanına, 'Bu işlerde daha yenisin. Cezayir'de yaptığınız katliamı biz çok iyi biliyoruz. Afrika'da helikopterlerle inip oradaki elmasları toplamak için nasıl katliamlar yaptığınızı biz çok iyi biliyoruz.' Ama insanlığa öyle bir dezenformasyon yapıyorlar ki insanlar zannediyor ki bunlar iyi insanlar. Kimi aldatıyorsunuz. Onun için sayın hocalarım dersimizi çok iyi çalışacağız. 

Arakan'da toplamda milyonlarca insanın katledilişine kimlerin seyirci kaldığını kimlerin örtülü destek verdiğini de gayet iyi biliyoruz. Millet olarak bizim yaşadığımız acıların listesini .çıkartmaya kalksak herhalde kimsenin başını kaldıracak yüzü kalmaz. Sadece 1912 yılından 1919 yılına kadar Balkanlar'da 21 milyon Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kardeşlerimiz sırf Müslüman oldukları için katledilmişlerdir Bugün de Irak'ta Suriye'de Afrika'nın çeşitli yerlerinde ölen sivillerin gerçek katillerinin kimler olduğunu herhalde söylemeye gerek yoktur. Katliamların, insanlık dışı muamelelerin altını kazıdığınızda karşınıza bugün bizim karşımıza özgürlük, soykırım diye yaygara koparanları göreceksiniz. Ecdadımız gibi biz de Türkiye olarak mazlumların yanında olmayı sürdürüyoruz. Bizi Ermeni meselesi üzerinden köşeye sıkıştırmak gayretinde olanların yüzüne her defasında kanlı geçmişlerini çarpmak mecburiyetindeyiz.