Yeni Tip Koronavirüsün getirdiği sorunlar nedeniyle ekonomi gün geçtikçe kötüye gitmesi ve  Türk Lirası Ocak ayından itibaren yüzde 30 değer kaybetmesi ekonomi yönetimindeki değişikliği meydana getirdi. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ı görevden aldı ardından Berat Albayrak sansasyonel bir biçimde istifa etti. Değişimin perde arkasında neler yaşandı? Cumhurbaşkanı Erdoğan neden böyle bir adım atmak zorunda kaldı? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Uysal'ın görevine son verme kararına ilişkin detaylar bir bir ortaya çıkmaya başlıyor. Londra merkezli Reuters'e konuşan Cumhurbaşkanına yakın 4 kaynak ekonomi yönetiminde 6-9 Kasım arasında yaşanan değişimine ilişkin detayları paylaştı.

ERDOĞAN SUNUMDAN SONRA KARAR VERDİ!

Reuters'e konuşan kaynaklara göre Merkez Bankası Başkanı Murat uysal AKP'lilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı döviz rezervlerinin ciddi bir şekilde tükendiği konusunda uyarıldıktan sonra Naci Ağbal göreve atandı. En az iki gün süren görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yabancı yatırımcının ülkeye getirilmesinde sıkıntı yaşandığı ve Türk Lirası'nın yılın başından beri yüzde 30 değer kaybettiğinin anlatıldığı belirtildi. Erdoğan aynı zamanda koronavirüs yasakları çerçevesinde uygulanan işten çıkarma yasağının sonlanması durumunda "büyük bir işsizlik dalgası" konusunda da uyarıldı. Durumdan endişelenen Erdoğan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ı görevden almaya ikna oldu. Reuters'e konuşan  AK Parti'ye (AKP) yakın kaynaklardan biri, "Uysal’ın görevden alınması ve Ağbal’ın atanması saatler içinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN CİLALI SÖZLERLE KANDIRILDI

Olaya ilişkin konuşan kaynaklara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekten ekonomideki kötü gidişattan tutarlı bir şekilde haberdar değildi. Erdoğan'a her zaman ekonominin iyi gittiğine yönelik cilalı sözler söylendi. Aynı zamanda Erdoğan'a TL'nin yükselmesiyle birlikte rezervlerin toparlanacağı sözü de verildi.

BERAT ALBAYRAK'IN İSTİFASI!

Ekonominin kötü gidişatı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halefi olarak görülen Berat Albayrak'ın da istifasıyla sonuçlandı. Merkez Bankası'na Naci Ağbal'ın atanmasının hemen ardından İnstagram sayfasından yaptığı duyuru ile istifa eden Berat Albayrak'a danışmanları dahi ulaşamadı. İstifanın açıklanmasından 24 saati aşkın bir süre geçtikten sonra hükümet bir açıklama yapabildi. Berat Albayrak'ın istifasına ilişkin konuşan Rueters'e konuşan AKP'li kaynaklar, Albayrak'ın istifasında sağlık nedenleri öne sürülse de hafta sonu gerçekleştirilen programlara davet edilmemesinin etkili olduğu dile getirdi.