AK Parti ve  MHP’nin hazırladığı Yeni Seçim Yasası TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin hemen ardından AK Parti'de seçim kampanyası çalışmalarına dair iki şirketle görüşüldüğü öne sürülmüştü. Seçime kadar AK Parti'nin tüm imkanları zorlayarak ekonomi üzerinde odaklanacağına yönelik iddialar ortaya atılırken, vatandaşların geçim sıkıntısına ilişkin son anket yayımlandı. Araştırma şirketi Türkiye Raporu'nun son anketine göre, vatandaşların yüzde 60'ı geçinemiyoruz derken, "geçinebildiklerini" söyleyenler arasında AKP ve MHP'liler zirvede olması dikkat çekti.

YÜZDE 59 GEÇİNEMİYOR

Türkiye Raporu, Mart ayında yaptığı anketinde katılımcılara gelirlerinin giderlerini karşılayıp karşılamadığını sordu. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki anketin sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaştı.

Ankette, katılımcılara “geçinebiliyor musunuz” sorusu yöneltildi ve dört seçenek sunuldu. Katılımcıların %59'u gelirlerinin giderlerini karşılamadığını söyledi.

Anketin sonucuna göre çıkan sonuçlar şöyle:

Gelirim giderlerimi karşılamadı: Yüzde 59

Gelirim giderlerimi ucu ucuna karşıladı: Yüzde 27

Gelirim giderimin üstünde oldu: Yüzde 7

Gelirim giderimi fazlasıyla karşıladı: Yüzde 6

HANGİ PARTİYE OY VERİYORLAR

Gelirinin giderini karşılamadığını söyleyen katılımcıların hangi siyasi partiye oy verdiği de soruldu. Gelirinin yetmediğini söyleyenlerin en çok HDP seçmeni en az da AKP seçmeni olduğu görüldü.

Cumhur İttifakı’na oy veren seçmenlerin gelir durumlarından muhalefete oy veren seçmenlere nazaran daha memnun olduğu görüldü:

AKP yüzde 40.7

CHP yüzde 73.4

HDP yüzde 88.4

MHP yüzde 42.4

İYİ Parti yüzde 80.8

GEÇİNENLERDE EN YÜKSEK ORAN AKP'LİLERDE

Anket sonuçlarına göre; “gelirim giderimi fazlasıyla karşıladı” diyenler en çok AKP’ye oy veriyor. Bu oran AKP seçmeninin yüzde 11.9’unu oluşturuyor. CHP’de bu oran yüzde 1.9, MHP’de ise yüzde 7.3.

“GELİRİM GİDERİMİ KARŞILADI” DİYENLERDE İLKOKUL MEZUNLARI EN ÜST SEVİYEDE

Ankette eğitim durumları da soruldu. Gelirinin giderlerini karşılamadığını söyleyenler arasında lise mezunları en üstteyken, “Gelirim giderimi fazlasıyla karşıladı” diyenlerde ilkokul ve altı eğitim durumu en yüksek seviyede.