Trafik denetlemelerinde kullanılan alkolmetreler bozuk mu?

Trafik denetlemesinde alkolmetreyi üfleyen iki kişinin alkollü olduğu tespit edildi. Ancak ikisi de alkol kullanmadıklarını savunup hastanede test yaptırdı. Hastaneden çıkan sonuç haklılıklarını kanıtladı ama iki sürücü de ehliyetinden oldu

Independent Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre;  Alkollü araç kullananların tespiti için kullanılan alkolmetre cihazlarından çıkan sonuçlar, farklı şehirlerde iki kişiyi mağdur etti.

Cihazda çıkan değer nedeniyle Sait Demirkaya ve Ayhan Koca, hastaneden raporuna rağmen, el konan ehliyetlerini geri alamadı. 

2020'nin ilk günü gündem olmuştu

2020 yılının ilk günü, ajanslar Konya'da yapılan trafik denetiminde, Faruk Coşar adlı sürücünün görüntülerini abonelerine servis ettiler.

Görüntülerde, alkolmetreyi üfleyen kişinin 0.56 promil alkollü olduğu tespit edilince ehliyetine el konuyor ancak Coşar, umreye gittiğini belirterek hayatında hiç alkol kullanmadığını söylüyordu. 

Ehliyetini kurtardı

Coşar'ın itirazları fayda etmiyor, kesilen bin 228 lira ceza ile birlikte, ehliyetine 6 ay süreyle el konuluyordu.

Hastaneye giden Coşar, yaptırdığı testle alkol kullanmadığını kanıtlayarak ehliyetini polislerden geri almıştı. 

Şanssız olanlar da var

Ancak, Kocaeli'nde denetlemeye giren Sait Demirkaya ve Bursa'da denetlemeye giren Ayhan Koca, Faruk Coşar kadar şanslı değildi. 

Hastanedeki test haklı çıkardı ama ehliyetinden oldu

30 Aralık 2019'da Kocaeli'nde trafik kontrol noktasında durdurulan Sait Demirkaya'ya polis memurları tarafından alkolmetre üfletildi. Alkolmetre, Demirkaya'nın 0,56 promil alkollü olduğunu tespit etti. Bunun üzerine, bin 2 lira para cezası kesilerek ehliyetine 6 süreyle el konuldu.

Cezaya itiraz eden ama sonuç alamayan Demirkaya, soluğu hastanede aldı. Hastanede yapılan testte Demirkaya'nın kanında 0,30 promil alkol tespit edildi. Hastane sonucuyla birlikte tekrar trafik ekiplerinin yanına dönen Demirkaya'ya ehliyetine kavuşması için mahkeme yoluna gitmesi gerektiği belirtildi. 

İşsiz kalabilir

Ayhan Koca ise 20 Ocak'ta Bursa'daki trafik kontrol noktasında alkol testine alındı. Ticari vasıflı bir araçla denetime giren Koca'nın, alkolmetreyle yapılan testte 0,26 promil alkollü olduğu tespit edildi.

Hususi araçlar için 0,50 promil olan alkol sınırı, ticari araçlar için 0,20 promilde tutuluyor. Koca'nın aracı ticari olduğu için, ölçümde çıkan 0,26 promil alkol, ehliyetine el konması ve bin 228 lira hapis cezası kesilmesi sonucunu getirdi. 

Ancak Ayhan Koca da cezaya itiraz etti. Hayatı boyunca hiç alkol kullanmadığını söyleyen Koca, derhal hastaneye gitti. Hastanede yapılan testte, kanında 0,05 promil alkol tespit edildi. Bu sonuçla ehliyetini talep eden Koca, olumsuz yanıt aldı ve mahkemeye yönlendirildi.

Başvurduğu makamlar, sonuç almasının birkaç ay alabileceğini söyleyince, Koca'nın işten atılma ihtimali ortaya çıktı. Çünkü bir firmada araçla dağıtım işi yapan Koca, ehliyeti olmadığı için trafiğe çıkamıyor, dolayısıyla işini yapamıyor.

Koca, "Patronum benden faydalanamadığı için işten çıkarabilir. Çünkü ben gün içinde 10 saatlik mesaimin 8'inde araçla dağıtım yapıyordum. Şimdi ehliyetim olmadığı için işimi yapamıyorum." diyor. 

Gergerlioğlu'ndan Soylu'ya alkolmetre soruları

Demirkaya ve Koca, alkolmetre nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na iletti. Trafik ekiplerini arayan Gergerlioğlu, Demirkaya ve Koca'nın alkol kullanmadığını tespit eden hastane raporlarının dikkate alınarak, ehliyetlerin geri verilmesini istedi ancak sonuç alınamadı. 

Bunun üzerine Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayarak, şu soruları yöneltti:

1- Trafik Polislerinin yurttaşlara alkollü olmadıkları halde alkollü olduğu gerekçesiyle ceza kestikleri iddiası doğru mudur? Bu iddialar doğruysa konuyla ilgili açılmış soruşturma var mıdır? 
2- Son iki yıl içerisinde usulsüz şekilde trafik cezası yazıldığı için itirazda bulunan yurttaş sayısı kaçtır?
3- Ekonominin kötüye gitmesi sebebiyle trafik cezası yazılımının arttığı iddiası doğru mudur? 
4- Son 2 yıl içerisinde yazılan toplam trafik cezası sayısı ve miktarı kaçtır? 
5- Alkollü olmadığı halde alkollü olduğu iddiasıyla mağdur edilen yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılacak çalışmalar nelerdir?

"Ekonomideki çöküş nedeniyle vatandaşa yeni yükler bindiriliyor"

Independent Türkçe'ye değerlendirmede bulunan Gergerlioğlu, "Ortada bir art niyet olduğunu düşünüyorum. İktidar, hazinedeki parayı bitirdi. Ekonomideki çöküş nedeniyle, vatandaşın üzerine yeni yükler bindiriliyor. Bu tipteki cezalar da bu yüklerden sadece biri. Alkolmetre cihazları kasten bozularak, vatandaşlara ceza kesiliyor olabilir. Mağdur olanlar, hastaneye gittiklerinde alkollü olmadıklarını ispat ediyorlar. Hastanede ölçüm yapan cihazların hata payı sıfır." diye konuştu.