Kübra Çelebi ile gazeteci yazar Fatih Ergin gündemdeki gelişmeleri yorumladığı 25. Saat programının bu haftaki bölümünde bomba etkisi yaratacak bir iddia gündeme geldi.

Programın sunucusu Kübra Çelebi, bankacılık kaynaklarından gelen bilgiyi açıkladı. Çelebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabinenin ardından açıkladığı ve doların 18 TL’den 11 TL’ye kadar düşmesine neden olan kur garantili TL mevduat sisteminden önceden haberi olanları açıkladı.

Çelebi, “Bankacılık kaynaklarından gelen bomba bilgi açıklayayım. Herkes merak ediyor ya, Erdoğan’ın yapacağı açıklamadan kimler haberdardı diye.

Kabine Toplantısı’ndan iki gün önce Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin, Türkiye Bankalar Birliği ile yaptığı toplantıda bankaların üst düzey yöneticilerine Erdoğan’ın açıklayacağı modeli söylediği iddiası var” dedi.

AKP’NİN İKTİDARDA KALMA PLANI NE?

Fatih Ergin ise, erken seçim ile ilgili bir soruya dikkat çeken bir yanıt verdi. Yakın bir gelecek için erken seçime ihtimal vermediğini belirten Ergin şunları söyledi;

Ama AKP’nin iktidarda kalma, iktidarını uzatma planını biliyorum.

AKP iktidarı, erken seçim öncesi ya da vaktinde yapılacak bir seçim öncesi yapacaklarını yapmadan seçime gitmez…

Onun için muhalefet erken seçim baskısını artırmalı ve bir kamuoyu baskısına dönüştürmeli. Bunun için çok uygun ve cumhuriyet tarihinde hiç görülmemiş derecede toplumsal muhalefet var.

Evet, iktidar düşürecek seviyede bir kriz var ama buna güvenilerek “Seçim 2023'te olsa da olur, nasıl olsa ekonomiyi düzeltemeyecekler, oyları iyice erir” diye muhalefet cenahında bir düşünce varsa çok büyük bir hata olur.

Çünkü, her geçen gün derinleşen ekonomik krizin yanında her geçen gün otoriterleşen bir iktidar da var. Unutmayın; Türkiye’de rejim şahsileşti, şahıs rejimleşti…

Ve dahası; iktidarın krizden kriz çıkararak ya da krizden kaos doğurarak iktidarda kalmakta ne kadar hünerli olduğu da siyasi tarihimizin hafızasındadır.

Çok geriye gitmeye gerek yok. Mesela emekli amirallerin Montrö’yü savunduğu açıklamadan ve TÜSİAD’ın yaptığı son açıklamadan nasıl mal bulmuş mağribi gibi siyasi prim devşirmeye çalıştıklarını hepimiz gördük…

Böyle bir kaos sürecinde bugün iktidardan bunalan yoksul ve yoksullaşmakta olan insanlar iktidarın çatısı altında yer alma içgüdüsüyle hareket edecektir, onu da ben şimdiden haber vereyim…

Kendisini devletin yerine koyuyor ve halka da böyle bir algı işliyor iktidar.

AKP otorite gücünü tahkim etmeye çalışıyor ve bu kadar kötü ekonomiye rağmen bu gücü koruduğu algısında başarılı olursa bu güç cazibe merkezi olabilir.

Muhalefetin iktidarla laf mücadelesini artık bir yere koyup daha çok insanlara yeni bir şeyler söylemesi, umut vermesi, durumun çok ciddi olduğuna ikna etmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu rejimden kurtulamayız…