Bakan Yanık'ın koruma altındaki çocuğun statüsünü açık etmesine tepki yağıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın 23 Nisan nedeniyle makamını devrettiği çocuğun statüsünü açık etmesi tepkilere neden oldu. Karar'a konuşan çocuk gelişim uzmanları "Aile Bakanlığı’nın bu konularda diğer kurumlardan bile daha hassas davranması gerekirken onu bir 'malzeme' gibi sunmak aşağılayıcıdır. Çocukların kişisel bilgilerinin gizli tutulmasına gereken önem verilmelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak atanan  Derya Yanık'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda koltuğunu devrettiği ilkokul çocuğunun statüsünü açık etmesi sosyal medyanın gündemine oturdu.

Yanık'ın çocuğun koruma altında olduğunu  ve Ramazan olduğu için çocuğa çikolata ve çay ikram etmediğini söylemesi tepkilere neden oldu.

Derya Yanık kameralara yansıyan görüntülerde şu ifadeleri kullandı: "Tabi Ramazan olduğu için bir şey ikram edemedik. Ramazan’dan sonra aynı evde kaldığı 5 arkadaşıyla birlikte bize misafir olarak gelecek o zaman çikolata ve çay hakkımızı kullanacağız.”

"İFŞA EDİLMESİ ZEDELEYİCİ BİR DAVRANIŞ"

Bakan Yanık'ın tepki çeken görüntülerini Karar'a yorumlayan çocuk gelişim uzmanları şunları söyledi: 

"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında makama davet edilen bir çocuğun koruma altında olduğunun ifşa edilmesi elbette onun için zedeleyici bir davranıştır. Bir çocuğu çocuk bayramında mutlu etmek yerine onun koruma altında olmasına 'rağmen' davet edildiğini vurgular nitelikte davranmak çocuk tarafından küçük düşürücü bile algılanabilir.

"ÇOCUĞU 'MALZEME' GİBİ SUNMAK AŞAĞILAYICIDIR"

Bu tarz faaliyetlerin koruma altındaki çocukları diğer çocuklardan ayrıştırarak değil, unutulma hakkı da dahil olmak üzere, haklarının gözetilerek yapılması çocuğun üstün yararına olacaktır. Özellikle de Aile Bakanlığı’nın bu konularda diğer kurumlardan bile daha hassas davranması gerekirken onu bir 'malzeme' gibi sunmak aşağılayıcıdır.

"ÇOCUKLARIN KİŞİSEL BİLGİLERİNİN GİZLİ TUTULMASINA ÖNEM VERİLMELİ"

Her ne etkinlik için olursa olsun, tıpkı yetişkin bireyler gibi, çocukların kişisel bilgilerinin gizli tutulmasına gereken önem verilmelidir."

Görüntüler sonrası olaya tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları Yanık'ın istifasını istedi. Siyasiler de olaya tepki gösterdi.

"CUMHURBAŞKANI OLSAM DERHAL GÖREVDEN ALIRDIM"

Saadet Partili Ali Aktaş "Cumhurbaşkanı olsam Derya Yanık'ı derhal görevden alırdım. Gerçi onu bakan atamış olmakla zaten göreve insan seçmede son derece başarısız olduğum ortaya çıkmış olurdu ve bundan dolayı utanmam da gerekirdi. Bir yetim çocuğa nasıl davranacağını bilmeyenden Aile Bakanı olmaz" ifadesini kullandı. 

"YETER ARTIK"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Kadınları geçtim bir de aile bakanı ve çocukları koruyacak! Yakında bir sığınma evine gidip 'şiddet gören kadınlar burada kalıyor' demeye de müsait bir potansiyel! #İstifa #Affınıİstedik her ne diyorsanız... Yeter artık!" yorumunda bulundu.

Kaynak: EDA NARİN | KARAR